• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[końcówka mocy] ,,Mała czarna" czyli końcówka mocy Gainclone by Csbiczek

Reakcji
0
Dobry dzień! ;)
Nie wiem czy jest się czym chwalić no ale jak by nie patrzeć coś powstało praktycznie z niczego więc jest DIY;)
Coś o budowie:
Końcówka to popularny GC na LM3875TF, płytki dj_zibi'ego, trafo toroid 150w 2x24V, filtrowanie 2x4700uF na kanał, obudowa z odzysku po wzmacniaczu CA Sansui, nóżki od jakiegoś tunera...
Całość pomalowana spray'em czarny mat firmy Motip.
Cały wzmacniacz ma wymiary 22x20x5cm czyli nie za wiele;)
Budowa tego maleństwa zajęła mi jakieś 12godzin...
Planuję jeszcze mu tam upchnąć ciche załączanie kolumn wraz z zabezpieczeniem DC i mooooże dam potka na front jeśli będzie wena;).

Coś o brzmieniu:
No gra to to;) Nie będę pisał bajek o tym jaki to GC jest cudowny, nie powiem podoba mi się bardziej niż obecna integra kenwooda.

Coś do pooglądania:
W trakcie budowy:

I efekt końcowy:

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, uwagi, oklaski to czekam z niecierpliwością;)

te 4700 to dla mnie mało.
Ogólnie baaaaaaaardzo po kosztach poszedł projekt :) To nie minus oczywiscie.
Najważniejsze, że grać gra a nie buczy.

te 4700 to dla mnie mało.

Na kanał?;) To jest prawie 2x10000uF dla wzmacniacza czyli tak jak w uniampie, i wielu standartowych wzmakach, ba nawet wiele z nich nie ma tych 2x10000uF:P

Ogólnie baaaaaaaardzo po kosztach poszedł projekt To nie minus oczywiście.

No nie będę dawał panasoniców fc, rikkenów i caddoków, mam co z kasą robić;)
Praktycznie wszystko do budowy miałem, dokupiłem tylko 2 końcówki gc poskładane w dobrej cenie i tak powstało to to wyżej opisane;)

przy +/-34VDC uzyskasz ze 55W RMS 8ohm
to te 6800uF min bym dał. a najlepiej 2x4700 na linię zasilania, a że masz dwie linie ( plus minus ) to wiadomo.
Jeżeli natomiast nie będziesz go wysterowywał na maxa to pal licho to :)

to te 6800uF min bym dał. a najlepiej 2x4700 na linię zasilania, a że masz dwie linie ( plus minus ) to wiadomo.
Jeżeli natomiast nie będziesz go wysterowywał na maxa to pal licho to

Znasz zasady budowy GCna?
Jak byłem piekny i młody bawiłem się duzo tym od OPA549 przez wszystko co mozna po LMa4780 i LMa4702 + Fety. Dla LM3875 wystarczy przy scalaku po 2200uF + mała pojemnośc(100-470uF) w zasilaczu. Nie nie mierzyłem go ale słuchałem zmieniając kondensatorki( tak tak nudziło mi się). I powiem wam ze czasem uzyskiwane było leprze brzmienie z mniejszych pojemności, często związane to było z lepszymi parametrami kondensatora. Pamietam o dziś ze wstawiając taki Nippon LXY 2700uF góra robiła sie mocno piskliwa zmieniając np na BC 2200uF Low ESR 125*C wszystko stawało sie bardzo klarowne... To naprawde słychać. Rezystorów nie zmieniałem bo nie widze/słysze róznicy ale w kondensatorach jest.

przy +/-34VDC uzyskasz ze 55W RMS 8ohm
Jeżeli natomiast nie będziesz go wysterowywał na maxa to pal licho to

Spoko;) Do następnego projektu szykuje się 120szt x 1000uF 63V;)

Dla LM3875 wystarczy przy scalaku po 2200uF + mała pojemnośc(100-470uF) w zasilaczu. Nie nie mierzyłem go ale słuchałem zmieniając kondensatorki( tak tak nudziło mi się)
i słuchałeś na wysterowanej końcówce? Bo wątpię. :)
Szkoda, że nie zmodyfikuję swojego zasilacza bo mam LM4780 pod ręką i by się sprawdziło wszystko.

---------- Post dodany o 23:54 ---------- Poprzedni post o 23:52 ----------

Do następnego projektu szykuje się 120szt x 1000uF 63V
kłamiesz? :)

Przeczytałes uwaznie co napiałem?? Rozumiem ze 24h/dobe słuchasz na wpełni wysterowanje koncówce?
każdy mówi o czym innym...
a nie przypadkiem "ciągnąc" zbyt wysokie natężenie z zasilacza siada napięcie na kondensatorach? Dlatego w takich warunkach zrób testy odsłuchowe czy te 2200uF to nie za mało... Sam jestem ciekaw, bo nie robiłem takich testów.

Dlatego w takich warunkach zrób testy odsłuchowe czy te 2200uF to nie za mało... Sam jestem ciekaw, bo nie robiłem takich testów.

Nie bede robił testów które w rzeczywistosci u mnie nie występowały. testy były w warunkach odłuchowych na codzien. Z 2 strony jak wspomniał kolega, w firmowych wzmacniaczach czesto jest 2x6800uF albo 2x10mF na całość wiec nie popadajmy w skrajność!

Nie bede robił testów
to ja zacznę, bo takie pisanie/przekomarzanie się to...

Zasilacz:
C - 13.200uF
Vout - 34VDC
Obciążenie LM4780@8ohm niskotonowy

Dla zwartego wejścia sygnału tętnienia 100mVp-p
Dla sygnałów:
f / Vout RMS (napięcie skuteczne na przetworniku) / Vamp (amplituda napięcia na przetworniku) / Vtp-p (tętnienia pik-pik)
10Hz / 4.1V RMS / 11.6 Vamp / 1Vtp-p
40Hz / 7.13 RMS / 20.8 Vamp / 0.56Vtp-p

Teraz zakładając wedle teorii, że tętnienia nie powinny przekraczać około 2% mamy:
dla 10Hz 2,94% tętnień na wyjściu zasilacza
dla 40Hz 1,65% tętnień na wyjściu zasilacza

Wnioski - 10Hz to nie jest bass i rzadko pojawia się w sygnale muzycznym, więc nie będę powoływał się na niego ale dla 40Hz jesteśmy blisko granicy. Teraz uwzględniając te 2200uF w zasilaczu czyli 6 razy mniejszą pojemność od mojego zasilacza, nie trzeba być wróżką, żeby wiedzieć co się będzie działo. Na skróty/w uproszczeniu 6 razy większe tętnienia, co może nam dać 17.6%@10Hz oraz 9.9%@40Hz. Także kolego zibi te twoje 2200uF wypada z gry! :)

El_liero dobra inzynierska robota! Widać ze nauczycli Cię czegos na naszej PWR:)
Mój wpis dotyczył LMa 3875 a to "lekka" różnica. Od samego początku mówiłem ze wiem o co chodzi w teorii ale wiem co słyszę i nie tylko ja słyszę:) Wiem ze juz jestem dla Ciebie Vooodo audio, ale daj Ci panie bys zrobił tyle tych gównianych GC co ja i każdego przesłuchał to zmienisz zdanie. Rozumiem ze głosniki tez wybierasz pod kontem zniekształcen a nie dzwięku?? :D
Biorąc pod uwagę twój wywód to 99% firmowych konstrukcji jest do dupy, ze o Uniampie Irkowym nie wspomne;) Mi nie musisz niczego udowadniać, kiedyś tez byłem uparty jak Ty do czasu pobawienia się LM3875 :)

PS. Poszukaj moich wzmacniaczy w gotowych konstrukcjach i zobaczysz ze na kanał potrafiłem dac 30mF:)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic727414-0.html

Powrót