• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Małe 3 way :)

Reakcji
39
Witajcie
Jeden post już powstał na temat moich rozważań co do budowy trójdrożnych kolumn:
http://diyaudio.pl/showthread.php/26022-Propozycja-3-way
Więc biorę się powoli za robotę.
Głośniki już do mnie dotarły jakiś czas temu:
-SB29NRX75-6
-SB15NRXC30-8
-SB29RDC-C000-4

Jutro idę zakupić parę fantów, brak papieru ściernego, kleju i całej reszty, bez której nie da się nic zacząć.
Na kartce mam już wstępnie naszkicowaną kolumnę, wymiary w których będę się mieścił: wysokość 115cm, szerokość 34cm, głębokość 42cm.
Obudowa będzie dzielona, bardzo prawdopodobnie będzie tak, że na jednej części będzie głośnik niskotonowy razem z tweeter, oddzielnie, na górze głośnik średniotonowy, na razie nie będę zdradzał szczegółów, ale wyobraźnia działa :)

Zastanawiam się czy nie zakupić/zrobić waveguide do Sb29RDC, u monacora jest wg-300, i pobawić się z głośnikiem średniotonowym by wykorzystać time daily podany przez producenta wynoszący 16mm między tymi głośnikami. Lub może kupić jakąś jedną sztuką i zlecić wykonanie na tokarce cnc, tylko że wykonane by to było ze stali, bo tym materiałem dysponuje firma w której pracuje, ostatecznie wykonać frezarką górnowrzecionową w mdf-ie tylko to by wyglądało jak mała tuba.

Pozdrawiam :)

Właśnie kończę bardzo podobny zestaw, różnica jest taka, że jest inna kopułka a średniotonowy to ten sam głośnik ale w wersji 4 ohmowej. Moim zdaniem będziesz mieć małe problemy z poprawnym zestrojeniem tego zestawu z 8 ohmowym średnim bo odczujesz braki efektywności. Ten bas po filtracjach, w gotowym zestawie produkuje 88-89dB/ 2.8V , więc średni powinien zapewnić minimum taką efektywność napięciową. Ten głośnik tyle ma katalogowo i na wykresie nawet podchodzi pod tę wartość ale to jest czysty głośnik bez filtracji. Nie jest źle ale po prostu mniej komfortowo sie pracuje nad zwrotnicą gdy nie ma z czego ścinać rezystorami a nawet czasem trzeba celowo mocniej na siebie nakładać pasma żeby ratować efektywność ;). Skleić sie to uda ale po prostu będzie więcej zabawy aniżeli z wersją 4 ohmową średniego.

Yoshi mam parę pomysłów nad tą efektywnością średniotonowego, powinno być dobrze, zobaczymy w praktyce jak to wyjdzie :)

Ile dałeś litrów na niskotonowy, br czy closed?
Mi wychodzi ok 61l, po odjęciu wzmocnień itd wychodzi ok55l, ale będzie to zamknięta obudowa.

Ostatnia edycja:
:/
Teraz w pracy mamy szkolenie na suwnicę i żurawie, postępy projektu mi się opóźnią.
Nie mam jak podjechać po fornir ani resztę mdfu :(

Utknąłem na oklejaniu boków.

Nie na temat...
No, strasznie to niemodne i się głośno nie przyznam, ale ja lubię meble w tym fornirze.

A teraz pytanie:
Jak wywalczyć w miarę płaską charakterystykę wysokotonówki, gdy wszystkie krawędzie są blisko tweetera, jak tu:
http://www.kaiser-acoustics.com/en/photos/crop__167195__1600.jpg
Planuje zrobić fazę po bokach półokrągłą, tak by 10mm zebrać , góry nie ruszę. Bliskość krawędzi obudowy dość znacznie zmienia częstotliwość przenoszenia wysokich, jest dość mocno pofalowana w wyższych zakresach, co widać po firmowych konstrukcjach (tak mi się wydaje, akustyki aż tak bardzo nie gryzłem). Częstotliwość pofalowania jest zależna od bliskości krawędzi i jej zakończenia (okrągła, czy 45stopni).

Planuje zrobić fazę po bokach półokrągłą, tak by 10mm zebrać , góry nie ruszę. Bliskość krawędzi obudowy dość znacznie zmienia częstotliwość przenoszenia wysokich, jest dość mocno pofalowana w wyższych zakresach

Niestety tak będzie i tak łatwo tego nie unikniesz. Fazki pomogą ale 10mm to dość mało i prawdopodobnie zafalowania i tak wylezą.

Witajcie
W związku z tym że z 15nrx idzie do 2 way, zastanawiam się jaki głośnik wstawić zamiast niego. Narazie zastanawiam się nad 17nbac 4 ohm. Chyba że macie jakieś inne propozycje, bazuje na 300zl za sztukę. Mca15rcy też się zastanawiam.

Witajcie
W związku z tym że z 15nrx idzie do 2 way, zastanawiam się jaki głośnik wstawić zamiast niego. Narazie zastanawiam się nad 17nbac 4 ohm. Chyba że macie jakieś inne propozycje, bazuje na 300zl za sztukę. Mca15rcy też się zastanawiam.

Słuchałem ostatnio konstrukcji gdzie w roli średniaka grał Seas U18rnx/p. Grało to całkiem zacnie. Ewentualnie może mniejszy model U16rcy/p

Nie na temat...
O kurde, całkiem zapomniałem o tych kolumnach :)

Powrót