• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mały zestaw 5.1

Reakcji
0
Witam wszystkich ;) nie wiem czy mogę założyć temat ponieważ jeszcze nic a nic nie zrobiłem. W mojej głowie siedzi pomysł wykonania kina 5.1 na głośnikach na GDWK-10-200-8-PJ i GDN-14-100-8-SCX. Aktualnie jestem w poszukiwaniu wykonawcy zwrotek do kolumn frontowych ponieważ kino będzie powstawało etapowo zaczynając od właśnie od tych kolumn ;). Na początku chcę kupić zwrotnice ponieważ później nie miałbym chyba możliwości zamontowania ich wewnątrz kolumn. Kolumny frontowe planuję polakierować (za flaszkę ;p) na czarny połysk i do tego zamocować "panel" na głośniki i bass reflex obity czerwonym skajem. To by było tyle na początek.
PS. Jeżeli mój temat nie pasuje do działu to proszę o usunięcie.

Witam ;) kolumny już się robią ale mam kilka problemów a mianowicie, stolarz wykonał mi za szeroki o 2-3mm frez pod głośnik niskotonowy i powiedział że ciężko się robi taki duży frez więc mam spróbować wrzucić skaj pod głośnik żeby zasłonić tą dziure. Ja chciałem żeby skaj był równo z głośnikiem i nie chciałem go dawać pod głośnik ale po przemyśleniu myślę że mogło by to brzydko wyglądać i może lepiej będzie jak skaj da się pod głośnik, co Wy o tym myślicie ? Kolejna sprawa to kolor kolumny, boki i tył chciałem mieć w kolorze czerwonym, jak się dowiedziałem nie ma szans tego pomalować więc postanowiłem użyć folii samoprzylepnej. Płyty są oklejone i szpachlowałem je (jak widać na zdjęciu) żeby zakryć te małe szczelinki - żeby były gładkie, efekt uzyskany, ale czy jak położę tą okleine to będzie widać jakieś nierówności ?
http://www.fotosik.pl/u/arek460/album/1218334

i powiedział że ciężko się robi taki duży frez

pokaz mu moje filmiki z YT - ja robie frezy od 20 do 500mm z dokladnoscia do 0,1-0,2mm! (o ile mam glosniki na przymiarke)

więc mam spróbować wrzucić skaj pod głośnik żeby zasłonić tą dziure.
ale skaj to o 1mm wiekszy otwor!
wiec i tak to bedzie smiesznie wygladac :/

więc postanowiłem użyć folii samoprzylepnej.
zeby taka folia dobrze sie trzymala i dobrze wygladala to musisz je teraz polakierowac. ale i tak z czasem wyjdzie i szpachla i laczenia plyt. no chyba ze poszukasz grubszej folii

masz nauczke na przyszlosc (jak wiele innych osob) - nie odbieraj zlecenia jezeli nie zgadza sie w 100% z zamowieniem!
ile kasy wtopiles?

Witam ;) kolumny już się robią ale mam kilka problemów a mianowicie, stolarz wykonał mi za szeroki o 2-3mm frez pod głośnik niskotonowy i powiedział że ciężko się robi taki duży frez więc mam spróbować wrzucić skaj pod głośnik żeby zasłonić tą dziure. Ja chciałem żeby skaj był równo z głośnikiem i nie chciałem go dawać pod głośnik ale po przemyśleniu myślę że mogło by to brzydko wyglądać i może lepiej będzie jak skaj da się pod głośnik, co Wy o tym myślicie ? Kolejna sprawa to kolor kolumny, boki i tył chciałem mieć w kolorze czerwonym, jak się dowiedziałem nie ma szans tego pomalować więc postanowiłem użyć folii samoprzylepnej. Płyty są oklejone i szpachlowałem je (jak widać na zdjęciu) żeby zakryć te małe szczelinki - żeby były gładkie, efekt uzyskany, ale czy jak położę tą okleine to będzie widać jakieś nierówności ?
http://www.fotosik.pl/u/arek460/album/1218334
Powiedz stolarzowi, który wykonywał ci ten otwór żeby se kupił dobra linijkę a nie pieprzył głupoty o ciężkim wykonywaniu dużych frezów. Jak masz odpowiednie narzędzia to jeden pies czy robisz frez pod wysokotonówkę czy pod 30cm smoka. Zawsze powinno dobrze wyjśc jak się poprawnie odmierzy średnicę.

Zapłaciłem 200zł, wydaje mi się że dużo, zamówiłem u tego stolarza bo to znajomy taty i starszy gość więc myślałem że wszystko będzie idealnie, no ale... frezy może mi pogłębić bez problemu. Ale powiedzcie mi czy jeżeli jest otwór za szeroki o te 2-3mm to będzie to widać? Jeżeli będzie widać to składam reklamacje. Czym polakierować te głośniki żeby to dobrze siadło?

Oczywiście, że będzie widać. 2-3mm to na jedną stronę daje 1-1,5mm prześwitu pomiędzy koszem głóśnika a krawędzia frezu.

Jestem cięty na takich szpeców. Powiedz mu, że zleciłeś usługę wykonania frezów na konkretny wymiar a nie jaki się uda wymiar.

Czyli żeby położyć skaj pod głośnik to frez musi być o 1mm głębszy i o 1mm szerszy ?

Za wszystkie płyty pod kolumny. Czyli jak będe oklejał skajem to nie dawać go pod głośnik tylko na obrzeża ? I co z tą okleiną ;p bo kolumny wyszpachlowałem tak żeby były gładkie no i są gładkie, lakierować je czymś żeby efekt poprawić ? Bo grubszą okleinę to nawet nie wiem gdzie szukać...

szkoda ze to wior - pod skajem widac kazdy wlosek z pedzla. tak wiec bedziesz musial mocno wyszpachlowac zeby skaj polozyc
jak nie kupisz grubszej okleiny to odczekaj z 2 tyg w pokoju az kolumny sie uloza
pozniej znowu wyszlifuj, polakieruj grub lakierem blyszczacym (gladka powierzchnia) i dopiero na to przyklej folie

Czyli jak będe oklejał skajem to nie dawać go pod głośnik tylko na obrzeża ?
oklejasz caly front. wycinasz tylko otwor na glosnik (o srednicy otwory przelotowego, nie frezu) i wciskasz glosnik
skaj ma byc na froncie i pod glosnikiem

zobac temat http://diyaudio.pl/content.php/95-Skaj-sztuczna-skóra...-Jaką-wybrać-i-jak-to-zrobić (chociaz tutaj brak widoku glosnika)

Zawsze mozesz dac owate pod skajuwe i bedziesz mial miekki front kolumny.

---------- Post dodany o 11:35 ---------- Poprzedni post o 10:12 ----------

Ps.jesli masz wyciety za duzy otwor na glosnik to wytnij cienki pasek z listwy lub kilku warst papieru technicznego albo kartonu i wklej w okrag tak aby zmniejszyc srednice tego otworu. Na koniec mozesz to wyszlifowac i przeleciec pedzlem z rozcienczonym klejem do drewna- ja tak utwardzam wszystkie ostre katy na froncie.

Zawsze mozesz dac owate pod skajuwe i bedziesz mial miekki front kolumny

wtedy jest nie rowny i nie ciekawie wyglada

Ps.jesli masz wyciety za duzy otwor na glosnik to wytnij cienki pasek z listwy lub kilku warst papieru technicznego albo kartonu i wklej w okrag tak aby zmniejszyc srednice tego otworu. Na koniec mozesz to wyszlifowac i przeleciec pedzlem z rozcienczonym klejem do drewna- ja tak utwardzam wszystkie ostre katy na froncie.
to juz lepsza opcja

co do skaju to szukam zdjec. ale jak zawsze plyta musi byc porysowana :/

wtedy jest nie rowny :/

Zalezy jak jest nacignieta. Zaczac od najdluzszych bokow, ponaciagac skajuwe i przybic, potem obic gore i dol. Rowno zrobione wyglada bardzo dobrze/ zalezy tez jaka gruba skajuwa uzyta do tego celu- czy cienka i rozciagliwa czy tez gruba co sie zgina jak gumoleum.

Postanowiłem oddać fronty do tapicera, on to zrobi najlepiej ale najpierw muszę poprawić otwory pod głośnik. Moje kolejne pytanie to czy front będzie się trzymał na samym kleju ? Bo u góry i po bokach mam zaokrąglenia i tam raczej nie będe wkręcał wkrętów a jedynie na dole i środku do tych desek działowych. Okleinę kupię i przykleję kawałek na spróbę, zobaczymy co to będzie.

Postanowiłem oddać fronty do tapicera

nie wytrzymam...
forum DIY, uzywasz tanich glosnikow a wszystko zlecasz do roboty?
trzeba bylo odrazu kupic gotowe!

Moje kolejne pytanie to czy front będzie się trzymał na samym kleju ?
cale kolumny czy subwoofery trzymaja sie tylko na kleju... ba! nawet samoloty sa w wiekszej czesci tylko klejone!

grzechupk, przeciez pokazalem to wczesniej

Ostatnia edycja:
Nie mam zamiaru się męczyć z oklejaniem frontów, chcę mieć własne kolumny i nie ważne że nie robię wszystkiego sam.

Ostatnia edycja:
to juz trzeba bylo to zlecic jakiemus forumowiczowi
wyszloby mniej niz zlecanie na miescie a lepiej

Powrót