• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Maly Subwoofer - Panel Tonsil

Reakcji
0
Witam wszystkich. Mam w szufladzie wzmacniacz od subwoofera Tonsil o mocy maksymalnej 80W. Pokoj naglosniony głosnikami Monitor Audio BX1 wzmacniacz Yamaha AX-550 pomieszczenie ma 10m2. Brakuje mi troszke cieplego mruczenia Korzystajac z okazji posiadania wzmacniacza do aktywnego subwoofera, chcialbym dopasowac do niego jakis glosnik i prosic o pomoc w dobraniu konstrukcji skrzyni. Interesuje mnie jak najmniejsza konstrukcja ze wzgledu na brak miejsca w pokoju. Na glosnik moge przeznaczyc okolo 200zl. Material na skrzynie to MDF 18mm. Konstrukcja dowolna, pracuje na stolarni i moge pokombinowac. Zalezy mi na Cieplym brzmieniu i miekkim basie. Nie wykluczam w przyszlosci wymienic wzmacniacz od suba na inny. Sporo czytalem na forum o wzmacniaczu Irka, nie wiem czy bedzie mi potrzebny wzmak o takiej mocy. Nie jestem zwolennikiem glosnego sluchania muzki. Kolega z innego forum polecil mi taki glosnik http://www.stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html zalecana obudowa 25 litrow z BR. Czekam na propozycje i pozdrawiam :)

Zdjecie Panela http://obrazki.elektroda.pl/5286969200_1378919338.jpg

Nie na temat...
juz gra taki komplet u kolegi z Pomorza i to w komorach :)

UWAGI MODERATORA
proszę o umoeszczenie zdjęć na naszym forum a nie wrzucanie ich z innych serwisów!

Drogi troszke, mam miejsce na skrzynie 25L. Ktos testowal juz takiego STX-A?

Mialem kiedys identyczny panel,nie był w stanie wysterować nawet tonsila gdn 25/80/1

Producent STX podaje ze wystarczy skrzynia 25l z BR do tego glosnika. Panel Tonsila ma byc tylko na jakis czas zamontowany, pozniej planuje wymiane na TDA 7294 Problem w tym ze sam tego nie zloze bo na elektronice sie nie znam. Najchetniej bym kupil taki wzmacniacz od kogos kto sie tym zajmuje. Panel jestem w stanie sam zrobic, o ile potencjometry i wszelkie wlaczniki oraz gniazda beda na przewodach. Moze jest ktos kto sie tym zajmuje? :) Pisalem do Irka ale odpowiedzi brak.

Panel Tonsila ma byc tylko na jakis czas zamontowany, pozniej planuje wymiane na TDA 7294 Problem w tym ze sam tego nie zloze bo na elektronice sie nie znam.
mozesz jasniej?
zrozumialem ze chcesz zmienic panel tonsila zbudowany na TDA7294 na DIY panel na TDA7294 :lol:

hehe Laik ze mnie :P Myslalem ze TDA 7294 to calkiem inny wzmacniacz, o wiekszej mocy niz ten co ja mam. Czy ten moj wzmacniacz poradzi sobie z tym glosnikiem STX?? Czy musze zainwestowac w cos mocniejszego?

ten stx łykał 80w w 3way z mojego piecyka "od tak" ;)
300W/4om panel na dwóch takich się kończył i było mi mało :D
Tadki nie przejdą, ledwo Ci ruszy zawieszenie i już będzie koniec ;)
Po za tym tam pewnie jest prosty filtr i nawet jak ustawisz na 50hz to będzie lipa.
ja miałem odcięte 4 rzędem.

To co zrobic? napewno jest jakies wyjscie. Nie mam wielkich wymagan, troszke wiecej cieplego basu potrzeba. nie jestem audiofilem i nie potrzebuje hi-endu. moze inny glosnik? Inny wzmacniacz?

Do 200zl masz naprawde niewielki wybor. Tonsil, Beyma, Visaton. Moze alu Fountek FW200 w 4 ohmowej wersji w niskostrojnym BR.

Powrót