Nie na temat...
Mam nadzieję że przez to nie będzie "kwasów" na forum? No wiecie, "konflikt inżynierów" ![]() | ![]() |
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Mam nadzieję że przez to nie będzie "kwasów" na forum? No wiecie, "konflikt inżynierów" ![]() | ![]() |
Jeżeli chodzi o kartę do pomiarów to nawet mam zaprojektowana PCB do PCM2906, tylko się narazie wytrzymałem bo to trochę finansowo wątpliwe wydało mi się przedsięwzięcie. Nie widziałem za bardzo zalet, poza tym że będzie to małe, zmieści się w obudowie JIGa i będzie można JIG do USB od razu podłączać, eliminując jedno pudełko.
lowna zaleta karty muzycznej w jig-u to koniec klopotow z ustawianiem poziomow.
A może by tak wspólnymi siłami spróbować narysować fajnego JIGa? Zmiksować pomysły borysa i Irka i zrobić naprawdę dobrą pomiarówkę?
Dla wszystkich zainteresowanych, aby nie śmiecić borysowi w wątku o jego urządzeniu: https://diyaudio.pl/showthread.php/29396-Forumowy-ARTA-JIG | ![]() |
Nigdy nie zmieniam ustawien miksera. To same ustawienie uzywam do pomiaru czestotliwosci i impedancji. Nie widze tu zadnych, praktycznych problemow.
Akurat przetwornik 24 bitowy w Arcie jest bardo wskazany. Mnie interesuje taki "wypas" dlatego napisałem.
Do pomiarów głośników jak najbardziej ale chciałbym w końcu zbudować bazę danych przetworników z pomiarami THD z minimalnym błędem. Mój interfejs (Focusrite Scarlet 2i2 v1) niby dobry ale dla próbkowania 96kHz jak widać poniżej już wymięka i wzmacniaczy prawidłowo nim nie zmierzę a miałem już zajawkę dwa lata temu na takie pomiary.A niby do czego?? Do pomiarow impedancji i akustycznych 16bitow wystarczy 24bity mijaja sie z celem, szumy mikrofonu i glosnika sa przewazajace.
Nikt nie zmienia, bo tak dziala kompromisowy system pomiarowy. Jednak dla duzej dokladnosci pomiaru impedancji trzeba uzyc duzych amplitud napiec wejsciowych a dla dobrej czulosci mikrofonu w pomiarach niskich amplitud.
Wlasnie dlatego ART-a przy pomiarze impedancji zaleca dzielnik napeicia ktory podnosci napiecie na glosniku, redykujac tym samym szum otoczenia (glosnik jest mikrofonem) jak i sam szum wzmacniacza.
A jesli chodzi o dokladnosc to wymagana jest rzedu 0,1oma w zakresie 0-100om a to jest 0,1% A to bardzo duza dokladnosc!
Przy wartosciach kilkunastu om czy kilkudziesieciu blad 0,5 czy nawet 1om nie stanowi problemu ale przy 4-8omach to juz dyskwalifikacja.
..Dlatego nigdy nie zmieniam ustawien miksera, bo zupelnie nie ma takiej potrzeby. Pomiary sa dokladne.
Do pomiarów głośników jak najbardziej ale chciałbym w końcu zbudować bazę danych przetworników z pomiarami THD z minimalnym błędem. Mój interfejs (Focusrite Scarlet 2i2 v1) niby dobry ale dla próbkowania 96kHz jak widać poniżej już wymięka i wzmacniaczy prawidłowo nim nie zmierzę a miałem już zajawkę dwa lata temu na takie pomiary.
- na dziś sam JIG ma być w pełni analogowy, to wynika z faktu, że ma być urządzeniem jak najbardziej przystępnym dla przysłowiowego Kowalskiego, choć być może w przyszłości zrodzi się z tego projekt z dedykowaną cyfrówką,
Mój interfejs (Focusrite Scarlet 2i2 v1) niby dobry ale dla próbkowania 96kHz jak widać poniżej już wymięka i wzmacniaczy prawidłowo nim nie zmierzę a miałem już zajawkę dwa lata temu na takie pomiary.
![]()
Pewna zagadna bylyby drivery, najlepiej jakby ich nie bylo i karta miala stale nastawy miksera. Jak juz bedzie mikser to tutorial bedzie pokazywal jak go ustawic, kazdy by ustawial tak samo bo mialby taka sama karte.
Niestety cenowo nie jest to tanie, tanie sa scalaki usb-analog stereo out. Ale te z wejsciem ADC setreo 16bit to juz i klopot z zakupem i nie zlotowka tylko kilkanascie zlotych. Do tego skomplikowanie projektu i male zainteresowanie..
..PCM2906C fs max = 48 kHz,
ADC: THD+N = 0.01%, SNR = 89 dB, Dynamic Range = 89 dB
DAC: THD+N = 0.005%, SNR = 96 dB, Dynamic Range = 93 dB
Bez sterownika powinien działać na wszystkim i z ARTA raczej będzie współpracować dobrze.
Przydałoby się przenieść część postów do wątku https://diyaudio.pl/showthread.php/29396-Forumowy-ARTA-JIG Przez pomyłkę dodałem post #56 do wątku borysa, kontynuuję tutaj żeby nie powiększać zamieszania. | ![]() |
Trochę słabe pasmo ADC od dołu, już bardziej podoba mi się CM6302, cena ($6) wydaje się adekwatna do możliwości. Wciąż byłoby dużo taniej niż PCM2906C, uwzględniając zewnętrzne elementy.Ten bylby ok, bo to ma byc do pomiaru glosnikow wiec super parametry nie sa potrzebne. Widze, jeszcze, chyba nowosc, CM118, lubie te scalaki ze wzgledu na cene
Większość ma też pewnie własnoręcznie zbudowany JIG, jednak zainteresowanie wydaje się nie być zerowe.AVT ma juz od dawna Jig wiec po co sie meczyc?
Może znajdzie się czas na jedno i drugieChoc predzej to ja poleze na plazy na urlopie
Malo kto potrafi wyskalowac wykres, zeby cokolwiek bylo widac.
Ustawienie output na maksa i dopasowanie input w okolicy minimum aby w pelni wysterowac wejscie daje duzy sygnal do pomairu impedanacji. Jednak nei tak duzy jakby dac wzmacniacz z dzielnikiem rezystancyjnym. Druga sprawa to ustawienie niskiej czulosci wejscia powoduje, ze musisz mierzyc na duzych mocach albo duzych wzmocnieniach preampu mikrofonowego. Lepiej na duzych mocach, tylko trzeba uwazac na wysokotownowki, dlatego SW zaleca wlaczenie filtru na wysokich (preemfaza) i zmniejszenie ilosci probe (szybszy pomiar). SW bezsensownie generuje dlugie sygnaly jak i tak obrabia tylko kilka milisekund ustawionych bramkowaniem. Arta jest troche sensowniejsza, to tak jakby ustawione pod potrzeby SW.