• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Metalowe fronty do wysokotonówek

Wrzucam rysunek z wymiarami. Ma ktoś jakieś uwagi odnośnie wymiarów?

Przy okazji zapytam czy ktoś z Was rozkręcał TW030WA07 ? Kupiłem dwa egzemplarze tych głośników które z wglądu wydawały się w porządku. Gdy zmierzyłem impedancję to okazało się że głośniki różnią się położeniem i wysokością rezonansu na charakterystyce zawady. Rozkręciłem oba głośniki i zobaczyłem że w jednym brakuje piankowego grzybka umieszczonego nad środkowym nabiegunnikiem.

,aż taka duża różnica? możesz wrzucić pomiary ?

Ostatnia edycja:
,aż taka duża różnica? możesz wrzucić pomiary ?

tm8aqi1fg4esem67wetk_1396186195.jpg

Przy okazji zapytam czy ktoś z Was rozkręcał TW030WA07 ? Kupiłem dwa egzemplarze tych głośników które z wglądu wydawały się w porządku. Gdy zmierzyłem impedancję to okazało się że głośniki różnią się położeniem i wysokością rezonansu na charakterystyce zawady. Rozkręciłem oba głośniki i zobaczyłem że w jednym brakuje piankowego grzybka umieszczonego nad środkowym nabiegunnikiem.
- ciekawe czy w co drugim niskotonowym impregnują membranę :o a może tylko w co drugim jest dust cup :blink:

Przecież napisałem że wygląd zewnętrzny głośników jest identyczny, a brak impregnacji lub nakładki przeciw kurzowej widać od razu.

Wiem - ale moim zdaniem to niedopuszczalne, żeby w głośniku !BRAKOWAŁO! jakiejś części! Czy jest jakakolwiek kontrola jakości podzespołów i gotowych produktów?

Podejrzewam że to mogła nie być wina producenta. Uszkodzony głośnik miał o wiele słabiej przykręcony front niż sprawny głośnik więc podejrzewam że ktoś go rozkręcał zanim do mnie trafił.

Tak bym rozwiązał problem braku możliwości wywiercenia otworów w toczonym waveguide

ta szczelina po walcu - w jakim to celu?

ile grubosci ma ten waveguide? moze by tak zblokowac to od tylu glosnikiem? wystarczy zeby odrobine wystawal

ta szczelina po walcu - w jakim to celu?
Ta szczelina to po to żeby łatwo było wywiercić otwory pod głośnik i można tam było włożyć śruby lub nakrętki, a ewentualne nagwintowanie otworów chyba też byłoby łatwiejsze.

ile grubosci ma ten waveguide? moze by tak zblokowac to od tylu glosnikiem? wystarczy zeby odrobine wystawal

Wymiary są tylko orientacyjne

to juz bym wolal to dac na wiertarke wspolrzednosciowa lub na male centrum
zawsze bedzie to lepiej wygladalo

Powrót