• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Metalowe fronty do wysokotonówek

Na razie chciałbym zamówić tylko fronty dopasowane do waveguide Monacora.

Z toczeniem nie spieszy mi się, bo najpierw trzeba zrobić sporo symulacji zanim dobierze się najlepszy kształt.

---------- Post dodany 25.03.2014 o 10:24 ---------- Poprzedni post 24.03.2014 o 19:54 ----------

Jak masz stołową to zakładasz krążek na rzep papier ścierny i jedziesz... ;)

Możesz podać linka do takiego krążka? Powinien mieć średnicę 5,5 - 6,5cm

Takich o średnicy 12,5cm jest dużo. Macie namiar na krążki ze średnicą około 6cm?

---------- Post dodany 26.03.2014 o 10:17 ---------- Poprzedni post 25.03.2014 o 11:10 ----------

Jaką dokładność ma wycinarka laserowa?

takie cos zamawiam u kolegi na laserze
aluminium 2mm tuta wystarcza
koszt od 5zl/szt ;)

efekt koncowy po malych zabiegach

Faza w środkowym otworze też została zrobiona laserem?

---------- Post dodany o 18:06 ---------- Poprzedni post o 15:51 ----------

no to ja juz pomyslu nie mam
frezarka to bym latwo zrobil ;)

Jak byś zrobił frezarką górnowrzecionową i jakim frezem?

Ostatnia edycja:
Faza w środkowym otworze też została zrobiona laserem?
nie, frezarka w domu. po malowaniu

Jak byś zrobił frezarką górnowrzecionową i jakim frezem?
dowolny frez palcowy
bierzesz odpad i robisz w nim troche wiekszy otwor niz ten wystajacy element
mocujesz detal do tej plyty, lub pilnujesz zeby rowno przylegal. i schodzisz powoli tym frezem w dol frezujac ten plastik

Front dla Wavecora pod waveguide WG-300. Później wrzucę rysunek z wymiarami.

vq8s7rsredo8mogd3dxj_1396023128.jpg

Nie na temat...
Pawle, czy mógłbyś załatwić dla mnie kilka frontów i pierscieni ozdobnych z amelinum? ( potrzebuję do budżetowej odnowy kolumienek)/ masz daleko do tego kolegi co tnie laserem?

Nie na temat...
dawaj rysunki to sie zamowi
tylko jak zaczniesz pytac najpierw o wycene to odpadam :p
kolega dowozi mi do domu

Wrzucam rysunek z wymiarami. Ma ktoś jakieś uwagi odnośnie wymiarów?

Przy okazji zapytam czy ktoś z Was rozkręcał TW030WA07 ? Kupiłem dwa egzemplarze tych głośników które z wglądu wydawały się w porządku. Gdy zmierzyłem impedancję to okazało się że głośniki różnią się położeniem i wysokością rezonansu na charakterystyce zawady. Rozkręciłem oba głośniki i zobaczyłem że w jednym brakuje piankowego grzybka umieszczonego nad środkowym nabiegunnikiem.

fy8jv2j2gexg1varzeny_1396102385.jpg

Ostatnia edycja:
Można zamówić 6 frontów do Missiona? Głośniki po 4zł też wypada kiedyś wykorzystać :P

Paweł czy przy najbliższym zamówieniu na cyrkle zamówisz też dla mnie 2 fronty z 3mm aluminium dla tweeter'ów Wavecor?

Przyszedł mi do głowy pomysł jak ominąć problem wiercenia otworów do zamocowania w obudowie wytoczonego waveguide. Jak znajdę trochę czasu to zrobię rysunek.

Powrót