• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Metody pomiaru polozenia membrany ??

no tak, fajnie, ale to się nie nada do sprzężenia zwrotnego. Tym to sobie możesz sprawdzić drgania na memranie.

Zawsze stanowiło dla mnie zagadkę, skąd taka np. drukarka wie, ile już wciągnąła kartki.
To jest bardzo prosto rozwiązane, ogrągła tarcza z przezroczystego plastiku z naniesionymi kreskami, które są zliczanie przez elektronike.
Tak samo działa nie-optyczna myszka.

Może by po prostu przykleić do głośnika kawałeczek czegoś z takimi kreskami w równych odstepach i zliczać je jakimś mikrokontrolerem?

Panowie, temat prosty.
Należy pamiętać tylko ze aby mierzyć połozenie membrany głosnika to trzeba mieć specjalny głośnik. Ale nie az tak specjalny jak się komus wydaje.
Można to zrobić np tak:
Wiadomo że przez środek magnesu idzie kanał do chłodzenia cewki. Jesli ściągnąc nakładke przeciwpyłową to możemy spojrzeć przez ten otwór. Teraz weżmy lekki walec o średnicy mniejszej niz ten otwór i tak go przytwierdzmy do nakładki przeciwpyłowej aby pruszał sie w tym tunelu wraz z ruchami membrany. Do wystającej z tyłu Głosnika/magnesu końcówki walca przyklejamy stożek który przesłania światło padające na element światłoczuły.
I koniec.
Analogowa kontrola wychylenia membrany gotowa. Teraz sygnał odpowiednio "obrobiony" podajemy na wzmacniacz różnicowy wraz z sygnałem sterującym (muzyka itp) zasilamy tym głosnik i gra.
Pozdrawiam
PS
To co proponowala wiekszość to strzelanie do komara z armaty.
Oczywiście zmianiają sie parametry TS ale co to za problem je zmierzyć.

Jezeli musisz zrealizowac pomiar wychylenia membrany w praktyce to polecam przetworniki przemieszczen liniowych LVDT. To jest bardzo dobra metoda pomiaru i bardzo tania. LVDT sa to transformatorowe przetworniki przemieszczen liniowych o duzej dokladnosci. Oczywiscie jest pewien wplyw nieliniowosci pomiaru ale w bardzo latwy sposob mozna sobie poradzic z tym problemem. Poza tym sa w miare tanie (ok 800zl) jak na laboratoryjny sprzet pomiarowy. W latwy sposob mozna takze zachowac stabilne warunki pomiaru.
Podaje linka do polskiego producenta - bardzo dobry sprzet - seria PSx:

http://peltron.home.pl/lvdt.html

Pozdrawiam.

Wydaje mi sie ze mozna te przetworniki przystosowac do sprzezenia zwrotnego bo sa bardzo szybkie ze wzgledu na metode pomiaru.

ditomek, jeżeli już ingerujemy w głośnik, to zamiast elementu światłoczułego, przytwierdźmy wskazówkę.

Panowie. Ochłońcie.
Rozwiązanie które przedstawiłem działa w praktyce.
Jest tanie a przez to dostępne dla kowalskiego i równie efektywne co kosmiczne metody za 800PLN.

Powrót