pewnie że można było :lol: ostatnio bardzo modne są filtracje 1 rzędu - wszędzie gdzie popadnie a najlepiej do metalowcówMoże należało zastosować inny rząd filtracji...?
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
pewnie że można było :lol: ostatnio bardzo modne są filtracje 1 rzędu - wszędzie gdzie popadnie a najlepiej do metalowcówMoże należało zastosować inny rząd filtracji...?
Serio? Przecież dobrze jest. Te piki na basie trzeba uśrednić co daje jakieś 94dB odjąć ~3db (bo 2,5 way) = 91dB - ~6db (pełna kompensacja BS) = ~85dB10dB między basem i średnicą i 5dB między średnicą i górą hmm... Na pewno gra to efekciarsko, ale sam osobiście inaczej bym ułożył tą zwrotnicę..
jest na miarę samych głośników ideału z nimi nie będzie. Podniósłbym poziom średnicy to Harmoniczne w tym paśmie tak by dawały znać o sobie ze jeden by powiedział "ale super kolumny" a drugi by dodał "beznadzieja słuchać się nie da"Przecież dobrze jest.
Na pewno nie zostawiłbym 5dB różnicy między punktami 2k a 3,5kHz i 5dB podbicia w okolicy 200Hz.Rozumiem że każdy zrobił by to po swojemu, no jasne że tak; ale np. jak ty to widzisz ?
A ja wolałbym obniżyć poziom powyżej 3,5kHz do reszty kosztem średniego SPLU niż zostawiać taki banan. Tyle, że to moja teoriaPodniósłbym poziom średnicy to Harmoniczne w tym paśmie tak by dawały znać o sobie ze jeden by powiedział "ale super kolumny" a drugi by dodał "beznadzieja słuchać się nie da" .
No ok, ale jeżeli się nie da to sam osobiście bym ten głośnik odrzucił niż miał się z nim męczyćJak trzeba zrobić liniowo to się robi liniowo ale nie każdy głośnik na średnicy na to pozwala. Tutaj w układzie 3 drożnym gra FW146 swoją drogą bardzo wdzięczny głośniczek.
Na pewno nie zostawiłbym 5dB różnicy między punktami 2k a 3,5kHz i 5dB podbicia w okolicy 200Hz
Czyżby nie wycięty dzwon znowu ?Tutaj w układzie 3 drożnym gra FW146 swoją drogą bardzo wdzięczny głośniczek.
Kliknij tutaj, aby zobaczyć zdjęcie w pełnym rozmiarze 830x242px.
głosniki , obudowa , układ , strojenie itd był z góry narzucony. "K" miał oryginalne Hyp... AA bez zwrotnic. Nie było opcji zmian.głośnik odrzucił niż miał się z nim męczyć
100% B-up głośnika po co go wycinaćCzy to już nerwica natręctw u mnie
ja tam nie lubię100% B-up głośnika po co go wycinać zostawiłem celowo lubie jak mi coś dzwoni z metalowej membrany
No dobrze ok...głosniki , obudowa , układ , strojenie itd był z góry narzucony. "K" miał oryginalne Hyp... AA bez zwrotnic. Nie było opcji zmian.
Zerknij na pomiary niefiltrowanego W170S to zrozumiesz dlaczego akurat 1-2khz jest obniżony. Ten głośnik po prostu sobie z tym pasmem nie radzi.
Ale ty wliczasz pełną (6db) kompensacje BS czy nie, bo ja juz się chyba pogubiłem :blink: Od okł. 1.8kHz łagodnie leci w górę. Wytłumacz mi co jest nie tak ?Na pewno nie zostawiłbym 5dB różnicy między punktami 2k a 3,5kHz i 5dB podbicia w okolicy 200Hz.
Super.. jeżeli Ci to pasuje..Od okł. 1.8kHz łagodnie leci w górę
Nie bądź złośliwy. Pytam normalnie jak człowiek, chciał bym się nauczyć... Coraz dziwniejsze te forum się staje...Super.. jeżeli Ci to pasuje..
No no po prostu mi się to śni chyba...No, usmiech dyskoteki jak siemano. Jak glosniki sie nie nadaja do lepszego zgrania, to trzeba je wystrzelic w kosmos. Po co sie na sile uszczesliwiac?