• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mini back louded horn - poszukiwania głośnika

Wysokie tony były ok niezauważylem żadnej niepokojącej różnicy w porównaniu do obudowy zamkniętej problem był na niższej średnicy, która górowała nad resztą pasma postanowiłem wyłożyć ostatnie załamanie gąbką o grubości 1cm I powierzchni okolo 70cm ² po tym zabiegu dzwięk dostał ogłady .Słuchałem tak i słuchałem myślac co tu jeszcze poprawić I przypomniało mi sie że u żony w biurze leży bose docking station , kiedyś mu się przyglądałem i sam się dziwię, że nigdy go nierozkręciłem . Po ściągnięciu osłony odrazu mi się oczy zaświeciły dwa 3inch głośniki brzydkie jak nieszczęście (membrana I zawieszenie rodem z pro audio) Nietrwało to dłużej jak 20 minut a już jeden z nich siedział w mojej obudowie (musiałem dorobić pierścień bo skurczybyki mają głeboki MAGNES) Podłączyłem słucham , różnica jest kolosalna znając oczywiście ograniczenia małych głośników .Obudowa ma potencjał niechcę zabardzo dodawać wytłumienia bo wygląda to nieestetycznie myślę bardziej nad jej przeprojektowaniem.

Trochę to idzie w drugą stronę, dopasowujemy głośnik do obudowy zamiast obudowę do głośnika.
Właściwie miałem coś pisać o wytłumieniu że czegokolwiek nie włożysz to będzie brzydko wyglądało więc manipulacja w tej obudowie jest żadna... Jeśli to ma być linia transmisyjna to projekt jest porażką bez jakiegokolwiek tłumienia ;( Szkoda bo ładne.

Załatwo by było jak by tak wszystko odrazu wychodziło.

Chciałbym podziękować Pawłowi S za szybką I konkretną pomoc w temacie.

Głośniki dotarły . W tym tygodniu pracę nad projektem zwolniły, ale mam nadzieje ze niedługo coś sie ruszy . Jutro planuję wszystko złożyć I zrobić obudowę basreflex w celach porównania.

Pokaże , ale to nie są standy do tych kolumienek ,no I jeszcze nieskączone ,ale już niedługo.

To chyba skóra kaymana albo innego gada :) ps przepiękne kolumienki aż miło się na nie patrzy i na pewno równie dobrze graja

Jak się z boku popatrzy, to kobra piękna, stąd rozumiem taką gadzią skórkę. IHMO Idealnie nawiązuje

Powrót