• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mini pilarka

Oprócz piły stołowej chcę kupić coś co nie będzie strzępiło krawędzi cięcia laminowanej 18
Max 300 zł

IMO tym nie zrobisz prosto a na dokładkę wystrzępisz.
Z najtańszych które ostatnio widziałem, w lidlu jest zagłębiarka z listwą alu za ok. 400zł
Jakbym sobie ostatnio nie kuipił piły i nie dorobił listwy, to bym tę kupił

No to musisz kupic zaglebiarke, jest ich juz troche do wyboru. Jakosciowo ( w niskiej cenie ) wychodzi Erbauer, ale mozna sprobowac rowniez tej z Lidla. Przed zakupem jakiejkolwiek prawdz czy ma rowna stope. Poloz ja na plaskiej powierzchni sprawdz czy dobrze przylega i nie buja sie. Te zabawki, ktore pokazales to sobie odpusc.

Mam zagłębiarke z Lidla i mogę ją polecić - za tę kase jest niezła.. Listwa jest trochę słaba , ale można podrasować taśmą od Festoola

To prawda, ja nie używałem takich wynalazków, bo nie widziałem ich zastosowania. Chciałbym widzieć na filmiku cięcie płyty lamin. 18 mm na długości ok 2 mb i zbliżenie na krawędź cięcia z obu stron. Nie wydaje mi się żeby dała radę . Jeśli Ci zależy na tzw czystym cięciu, czyli bez strzępienia krawędzi , to tylko zagłębiarka z listwą . Wprawdzie można stosować przyklejanie taśm na linii cięcia, lub podkładanie biernego materiału , ale nie przy każdej płycie się to sprawdza.

Generalnie taśm malarskich z mocnym klejem, ale tak jak napisałem, nie zawsze się to sprawdza. Oczywiście tarcza musi być ostra i wolne prowadzenie narzędzia na krótkich odcinkach. Czasem jak kiepska płyta ( rzadka i dużo śmieci w środku ) to nic to nie daje.

Nie ma czystego cięcia płyty laminowanej bez podrzynaka. Żadne naklejanie tasiemek tutaj nie pomoże.

Da się uzyskać czyste cięcie bez podcinaka stosując dobrej klasy zagłębiarkę z listwą. Tasiemki czasem się sprawdzają jak nie można użyć listwy do zagłębiarki , o pilarce z podcinakiem nie wspomnę.

Powrót