https://www.klippel.de/fileadmin/kl...cts/R-D_System/PDF/KLIPPEL-R&D_Price-List.pdfIle taka aparatura Klippela kosztuje?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
https://www.klippel.de/fileadmin/kl...cts/R-D_System/PDF/KLIPPEL-R&D_Price-List.pdfIle taka aparatura Klippela kosztuje?
I tak się stało. Główną różnicą między ostatnią membraną a nową było górne zawieszenie - piankowe vs papierowe. Piankowe jest cięższe i sztywniejsze od papierowego. Czyli po użyciu papierowego powinienem mieć większą efektywność (redukcja masy drgajacej). Zmniejszajac masę zmniejszam Qts, + zmniejszajac sztywnosć zawieszeń obnizam Fs czyli Qts też leci w dół. Może to się zakończyć wykluczeniem z listych potencjalnych rozwiązań, ponieważ chcę mieć względnei wysoką dobroć całkowitą przetwornika.Czas potestować różne membrany oraz gęstość strumienia magnetycznego w szczelinie, czyli lżejsze membrany + mniejszy magnes = manipulacja efektywnoscią, Qts oraz odpowiedzią częstotliwościową - na to będę zwracał uwagę.
jedyne co zwróciło moją uwagę to zastosowanie "diagramowego zawieszenia", z plastiku albo ze stali szlachetnej (wzbudzacze). Ciekawe jak to wpływa na creep factor dla pasma częsotliwościowego poniżej Fs przetwornika, gdzie sztywność zawieszenia jest głównym czynnikiem determinującym zachowanie wchylenia układu drgającego. Pochwale się, że jestem w trakcie projektowania woofera względnie pozbawionego wszelkich nieliniowości, potem przyjdzie czas na średniotonowca + kupny tweeter i będzie zestaw glosnikowy | ![]() |
Sprawa jest prosta kolega Echo1 jak zwykle szuka powodów do kłótni.Moge zapytac, po co ci taki pomiar?
Nie mam czasu na takie głupoty | ![]() |
moim zdaniem czas na drastyczne kroki czyli zastosowanie innej membrany
Wiem,Bardzo ciekawe pomiary ci wyszły - niestety to nadal bardzo lichy głośnik -
Nie mam takiej membrany.Najlepiej z włókna węglowego,
Nie mam takiej membrany.
kolumbijski![]()