• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Modele głośników 3D

Reakcji
161
Projektując zestaw głośnikowy nie zawsze jesteśmy w stanie dobrać obudowę do głośników " na oko ".
Osobiście , jeśli mam głośniki w ręku to rysuje je w programie 3D i projektuję do nich odpowiednią skrzynkę .
W ten sposób łatwo dobrać proporcje obudowy tak aby nam lub przyszłemu nabywcy pasowała .
W temacie chciał bym aby kto ma modele 3D głośników , kto może narysować takie modele zamieszczał je tutaj .
Kwestią otwartą jest format w jakim będą pliki , zależnie od tego kto w jakim programie robi sobie wizualizację projektu .

Tonsil GDWK 10/80/19

Pokaż załącznik 8106Pokaż załącznik 8107

Ostatnia edycja:
Kożystam z kilku programów.
Solid EDGE
Solid Works
SIEMENS NX 8.0
Mastercam 9
Mastercam X i czasem coś jeszcze jak mi coś nie wychodzi w/w .

Zamieszczone pliki są w Parasolid Text Transmit Document .
Jeśli ktoś chciał by inny format mogę popracować nad tym .
Jeśli posiadam to załączam kartę katalogową .

Mały przykład symulacji:

Pokaż załącznik 8116

UWAGI MODERATORA
Kolego Echo1.. Jak masz pytania to mają one tyczyć wątku... Zadaj pytanie w odpowiednim temacie, np.tool box offtopic

Zamieszczone pliki są w Parasolid Text Transmit Document .
Jeśli ktoś chciał by inny format mogę popracować nad tym .

Najbardziej uniwersalnym formatem konwersji jest STP. Pliki *.xt otwieraja tylko programy na jądrze parasolida.

Skąd kolega ma dostęp do tylu profesjonalnych programów ;) ?

a ja robię rysunek techniczny na kartce papieru w odpowiedniej skali a zaoszczędzony czas ...

Wykonanie projektu w programie nie zajmuje wiele czasu .
Jeśli nie zależy nam na dokładnym odwzorowaniu to możemy machnąć szkic ołówkiem , ale jeśli mamy komuś zademonstrować dość wiernie jakiś projekt to z pewnością na komputerze zrobi się to lepiej .

Toopcool ukrywaj płaszczyzny w solid edgu jak robisz rendery bo zacieniaja widok.

A może nagrałbyś jakiś tutorial jak narysować taki głośnik...np w Solid Worksie lub Solid Edge?

Powrót