• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way

Aby najbardziej efektywny był br, należałoby się wspomagać jednak pomiarami impedancji. Natomiast jeśli pasuje Ci wyższe strojenie, to po prostu na słuch możesz to zrobić..

Porównanie poprzednich pomiarów z dzisiejszym, z odwróconą fazą GDM i GDWK wg. porady Patefila:

porwnanieo.jpg

Charakterystyka najbardziej płaska. Wysokie tony straciły na mocy, za to średnie są takie jakie powinny być.

Pobawiłem się także strojeniem BR. Wydłużając kartonem BR o 15 mm. pierwszy pik na charakterystyce impedancji zmalał a dołek przesunął się na jakieś 35 Hz. Muszę dokupić w STX taki sam BR i pociąć go a potem dokleić do tych BR co mam.

Co z tego że pokazujesz wszystkie w fazie, czy przeciwfazie, jak pomiar się zaczyna od 1kHz? a chyba niżej wypada podział GDM i GDN? Nie patrzę na schemat, ale zamieść te pomiary raw response, albo wygładzone 1/24.

Co z tego że pokazujesz wszystkie w fazie, czy przeciwfazie, jak pomiar się zaczyna od 1kHz? a chyba niżej wypada podział GDM i GDN? Nie patrzę na schemat, ale zamieść te pomiary raw response, albo wygładzone 1/24.

Proszę oto wygładzony 1/24:

pomiar3270313gdmgdwkwpr.jpg

Lamerskie pytanie czy raw response/frequency response to pomiar farfield?

A nie dobierze się rurki kanalizacyjnej o takiej średnicy?

Ten br w STX kosztuje 4 zeta, nie będę kombinował :D

Dobry pomysł Pawel z tym lustrzanym odbiciem BRa.

Wzmak w DIRECT był, plik kalibracyjny do wkładki też wgrałem.

---------- Post dodany o 23:33 ---------- Poprzedni post o 23:25 ----------

Problemem może być ten nieszczęsny GDM. Stary model, który był używany w projekcie Irka miał wg. danych producenta 92 dB, ten nowy model ma 90 dB.

Problemem może być ten nieszczęsny GDM. Stary model, który był używany w projekcie Irka miał wg. danych producenta 92 dB, ten nowy model ma 90 dB.

To by mogło być to, gdyż ani nie masz zgrania fazowego przy podziale tw>mid, oraz jego efektywność faktycznie jest mniejsza.

Ja bym wywalił z toru GDMa ten rezystor 2.2Ohma, lub wymienić na 1.1 powininna zniknąć ta nierówność między 4kHz na podziale - ale zmierz wtedy dołek reversenull i pokaż wykres impedancji. I Tw bym bardziej przytłumił - dal ok 3,3reza.

Zamieram zrobić 3D STX na tych głośnikach i już zrobiłem obudowy, więc z niecierpliwościa czekam na postepy w pracach i pomiarach bo obawiam się że zwrotnica Irka której miałem użyć, może nie być już dobra przy aktualnych głośnikach

Zamieram zrobić 3D STX na tych głośnikach i już zrobiłem obudowy, więc z niecierpliwościa czekam na postepy w pracach i pomiarach bo obawiam się że zwrotnica Irka której miałem użyć, może nie być już dobra przy aktualnych głośnikach

W poście wyżej, jeżeli mobias przedstawi pomiar - wyjdzie czy zwrotka jest ok, jeżeli tak, to można ją stosować jako "V2" do nowych głośników.

W weekend zamierzam się pobawić ze zwrotnicami.

---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post o 09:25 ----------

Dzisiejsze pomiary: bez rezystora na GDM, 4,4 Om na GDWK. Zielony wykres GDM w przeciwfazie. Wygładzony 1/24.

pomiar4300313.jpg

A to wykres impedancji:

pomiar4300313impedancja.jpg

Martwi mnie brak dołka "reverse null", czy zmiany tłumików wprowadziły jakieś przesunięcia fazowe?

Czyli rezystor 2,2 na GDM musi zostać, bo impedancja się rozjeżdza i przez to nie masz zgrania fazowego przy podziale gdn/gdm. I z Rezem 4,4 na wysoki przesadziłeś - 3,3 będzie ok :)

Czyli rezystor 2,2 na GDM musi zostać, bo impedancja się rozjeżdza i przez to nie masz zgrania fazowego przy podziale gdn/gdm. I z Rezem 4,4 na wysoki przesadziłeś - 3,3 będzie ok :)

Na szybko przepiąłem ten z GDMa na GDWK i wyszło 2x2,2=4,4 Oma :D

---------- Post dodany o 23:54 ---------- Poprzedni post o 22:03 ----------

Czy L-pad na GDWK nie będzie lepszym rozwiązaniem ?

Czy L-pad na GDWK nie będzie lepszym rozwiązaniem ?

Nie, bo ma charkę wznoszącą, choć spróbować można, bo koszta praktycznie żadne - rezystor to 1zł w sklepie elektronicznym, a dla testów możesz użyć rezystorów 0,25W z demontażu i nie przesadzać z mocą.

Narazie tak zostawię, moje ucho, spaczone wieloletnim słuchaniem z opcją LOUDNESS i tak wielkiej różnicy nie usłyszy :P Pomierzę charakterystyki każdego z głośników osobno i zobaczę jak dokładnie się zwrotnica zachowuje. Może jakieś korekty w samej zwrotnicy uda się skompilować.

Mam jeszcze kilka pytań:
1) Do pomiarów GDWK ograniczać dolną częstotliwość pomiaru?
2) Jak wiernie pomierzyć dolny zakres pracy kolumny?
3) Czy do wprowadzania korekt pomiary fazy z Holmipulse się przydadzą?

Powrót