Niedługo wznawiam prace nad kolumnami - miałem trochę prac domowych. Zastanawiam się nad dwoma aspektami.
1. Temat na pewno był już wałkowany - obudowa z płyty wiórowej czy MDF. Z tego co pamiętam wiórowa na pewno ma inny rezonans niż MDF. Dla czego pytam? Dla tego, że prototyp mam z płyty wiórowej (będę na nim robił pomiary mikrofonem itp). a docelowo mam zamiar złożyć z MDF. Nie jestem pewien czy nie będzie później rozbieżności ze względu na inny materiał?
2. Lakierowanie. Lakier np. jachtowy itp. i lakier ekologiczny. Co do pierwszego to ma raczej szkodliwy wpływ na organizm podczas lakierowania, ekologiczny nie. A w czym problem - problem polega na tym, że lakierować tym pierwszym mogę jedynie na strychu gdzie jest temperatura taka, jak na dworze czyli obecnie w okolicach 0. Lakier niechętnie się w takich warunkach rozprowadza na materiale nie mówiąc już o schnięciu. Drugim typem jest ekologiczny lakier, który mogę nakładać w mieszkaniu gdzie jest ciepło. Ekologicznym obecnie mam wymalowaną starą cyklinowaną podłogę - wygląda dość ciekawie i nieco inaczej niż stare ekologiczne lakiery, którymi kiedyś próbowałem lakierować i które zupełnie nie przypadły mi do gustu.
Co o tym wszystkim sądzicie?