Nie śledziłem tego wątku dokładnie ale jak dopiero będziesz podchodzić do pomiarów to faktycznie nie wiadomo czego się spodziewać. Przy takiej konstrukcji, obudowę i wykończenie zostawiłbym na szarym końcu a zacząłbym własnie od pomiarów. Kiedyś się trochę bawiłem w prototyp kolumny omnipolarnej z takim stożkiem i wiem, że ten stożek oraz jego położenie ma kluczowy wpływ na ch-kę. Dlatego trochę się dziwię, że dopiero coś mierzysz bo ja bym w ogóle od tego zaczął aby zobaczyć czy konstrukcja ma szanse powodzenia nim się narobię z obudową.
Faktycznie pomiar w polu bliskim może byc trudny. Jak chcesz pomiarem złapać poziom basu to po prostu wydłuż czas pomiaru i wygładź. Możesz też zmierzyć z małej odległości jak na rysunku i z dużej i potem sobie to skleić.
Z moich eksperymentów na dośc małym głośniku szerokopasmowym (ok 10cm) wynikało, że efektu baffle step w ogóle nie trzeba było kompensować. Sam się kompensował na tym stożku, utrata efektywności w kierunku wyższych częstotliwości był tak silna ;-)