Rozumiem. Muszę popróbować z filcem. I tu pytanie - czy dla prób (żeby nie rozstawiać ustrojstwa) mogę on-axis zmienić na bliskie pole? Chodzi mi o to żeby próbować dodawać lub odejmować filc w niektórych miejscach i tylko poglądowo sprawdzać czy coś się zmienia na wykresie (zmniejsza dziura)? Oczywiście tych pomiarów nie brał bym pod uwagę w ewentualnym ponownym obliczaniu zwrotnic. Jak jakiś wykres wskaże poprawę to zrobił bym już normalny pomiar on-axis. I jeszcze jedno - jeżeli będzie podobnie lub gorzej to na tym co mam chyba da się cokolwiek zrobić? Za dużo zainwestowałem, żeby to wywalić. Najwięcej te cholerne stożki robione na zamówienie na CNC. Zastanawiam się tylko jak Duevel sobie z tym poradził? Moje stożki są wzorowane na tamtych - tzn ze zdjęcia są ściągnięte krzywe, rozrysowane w AutoCadzie i skalowane mniej więcej do odpowiedniej wielkości. Oczywiście nie są kropka w kropkę takie same ale bardzo podobne. Mam na uwadze to, że są inne głośniki no ale fale akustyczne np. o tej samej częstotliwości z tego czy innego głośnika są takie same. Biorę pod uwagę także fakt, że kształt membrany rożnych głośników rożnie promieniuje. Możliwe jest też to, że w oryginalnych kolumnach w miejscu przykręcania głośnika nisko-średnio jest nakładka chyba plastikowa, która ma skosy na zewnątrz - u mnie jest płasko. Może między stożkiem a obudową powstaje rezonans ten przed 1kHz. Muszę posprawdzać - wszystko się w czasie rozciąga.