• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Moje Venus

Ważne jeszcze są nasze osobiste preferencje. Ja np. lubię wysokie podziały i średnicę z woofera. Wątpię żeby zadowoliła mnie średnica z kopułki.

Tiaaa. A jeszcze jedni wolą wyższe rzędy, inni niższe.... :)

Jak wyciągnąć pliki .frd z SW, aby zobaczyć fazę bez pre-delaya?
Też chciałem się pobawić tymi pomiarami, ale SW to dla mnie program dla masochistów...

Każdy ma jakiś swój fetysz audio :)

No ja mam taki ;) . Może to dlatego że ja raczej w tańszych głośnikach się obracam :) .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tiaaa. A jeszcze jedni wolą wyższe rzędy, inni niższe.... :)

Jak wyciągnąć pliki .frd z SW, aby zobaczyć fazę bez pre-delaya?
Też chciałem się pobawić tymi pomiarami, ale SW to dla mnie program dla masochistów...

No co :D ? Ja tak mam ;) .

Co do SW to się zgadzam ;) .

Jestem masochistą :) Co proponujecie zamiast SW? ARTĘ? Musiał bym wszystko na nowo szykować. A może warto?

Jestem masochistą :) Co proponujecie zamiast SW? ARTĘ? Musiał bym wszystko na nowo szykować. A może warto?

W sumie by się zgadzało.

"Zwrtoka Mariana przy kawie" w VituxCADzie

I w sumie nie muszę mieć pomiarów z usuniętym pre-delayem na fazie. Widać "skaszaniną fazę", ale tak też się zaprojektować zwrotnice.

A do symulacji zwrotnic polecam właśnie VituixCAD. Pobawiłem się nim ostatnio trochę.
Nawet lspCAD przy nim to program dla masochistów. :flapper:

Co miało wpływ na skaszanioną fazę? Wg opisu do programu dla masochistów :) wpisałem opóźnienie dla fazy które wyliczyłem wg instrukcji. Może coś źle pomierzyłem?

Nie wiem. Nie znam się na pomiarach w SW. Zdaje się, że są tam jakieś latencje, które lubią pływać, ale skoro chłopaki z doświadczeniem w SW piszą, że pomiary OK, to chyba są OK :)

Ostatnia edycja:
sir_morgot bez robienia prototypów się nie obejdzie i nie liczyłbym na to że pierwsza zwrotnica będzie trafiona. Przy klasycznej kolumnie pierwsze zwrotnice i tak sie poprawia ale jeżeli ma się odpowiednie doświadczenie to do optimum nie jest daleko. W przypadku dookólnej to jest trochę tanie badanie tematu bo ja np nie mam pojęcia jak powinna wyglądać ch-ka tej kolumny aby to dobrze grało. Dlatego musisz się liczyć z tym że kupisz sporo elementów i sporo Ci zostanie nim trafisz ze zwrotnicą w optimum. Dlatego od razu startuj z najtańszych elementów bo szkoda kasy. Na audiofilskie pitu pitu i głaszczenie brzmienia cewkami powietrznymi i kondami za 100zł przyjdzie czas a na początek to się grubo rąbie siekierą i do tego najlepsze są najtańsze elementy ;-).

"Zwrtoka Mariana przy kawie" w VituxCADzie

Ale powpisuj wartości takie jakie ja podałem na schemacie (rezystory przy cewkach to rezystory a nie rezystancja cewek. no i nie ma tam cewki 0,36mH 0,43 ohma oraz konda 91uF, tylko 0,36mH 0,115ohm oraz 88uF) i na poprawce rezystancji cewek (których wcześniej nie podałem) w poście nr. 354 z lekką modyfikacją ich indukcyjności tak aby się zgadzała z cewkami o rezystancji takiej jakie są w spisie Polinka.

Ostatnia edycja:
Ale powpisuj wartości takie jakie ja podałem na schemacie (rezystory przy cewkach to rezystory a nie rezystancja cewek. no i nie ma tam cewki 0,36mH 0,43 ohma oraz konda 91uF, tylko 0,36mH 0,115ohm oraz 88uF) i na poprawce rezystancji cewek (których wcześniej nie podałem) w poście nr. 354 z lekką modyfikacją ich indukcyjności tak aby się zgadzała z cewkami o rezystancji takiej jakie są w spisie Polinka.

Ach, przepraszam Cię Marianie. Nie zauważyłem, że podałeś tam rezystancję cewek. :)
W sumie najbardziej istotna zmiana jest w pułapce na ok. 200 Hz.

No i w VituxCADzie nie da się podać osobno rezystancji cewek, trzeba to podać jako dodatkowy rezystor, a przy połączeniu szeregowym R i L zsumować rezystancję.
W sumie to największa wada tego softu jak na razie, która mnie trochę wkurza...

Ostatnia edycja:
A może olać te wszystkie górki i dołki, i po grubasie rozjechać to III/IV rzędem? :lol:

Oczywiście to też "przy kawie".

Ostatnia edycja:
Powrót