• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Monitorki TS60

marian

Moderator
Członek ekipy
Reakcji
273
Witam wszystkich, nadszedł czas aby przedstawić w końcu monitorki które grały w naszym wynajętym pokoju w "Camera hostel" na AudioShow 2012.

ZAŁOŻENIA:

Miały to być kolumny przejściowe, najtaniej jak się da, zrobione z tego co mam na stanie, i grać do czasu aż nie odkupię Usherów które sprzedałem latem. I to by było na tyle z założeń :)
Głośniki kupione w 2007r od Maxiego za połowę ceny. Przez ten czas były używane od czasu do czasu w sprzęcie przenośnym.

PRZETWORNIKI:

Tesla ARN-5614
STX GDWK-10-200-8-PJ

OBUDOWA:

Obudowa 12L, wiórówka 18mm, wytłumiona dość sporo, strojenie około 50Hz.
Fornir Dąb czarny srebrny, lakierowany lakierem akrylowym.
Ring na wylocie BR to ring z pokręteł od Altusów ;)

ZWROTNICA:

Zwrotnica pierwszego rzędu :) Pomiarów nie było, użyłem cewek i kondów takich jakie miałem na stanie byle grało.
Oczywiście dobierałem elementy na słuch, miałem kilka cewek, kilka rodzajów kondów i rezystorów...
Zmieniałem parę razy koncepcje, i w końcu wyszło jak wyszło, moim zdaniem całkiem spoko.

CENNIK:

Czy ja wiem czy jest co wyliczać? Założenia zostały spełnione, prawie wszystko miałem na miejscu, jedyne co kupiłem to lakier akrylowy, henkel moment i pędzle.

WRAŻENIA ODSŁUCHOWE:

Ci którzy byli w Camera hostel słyszeli, więc prosił bym o jakieś wpisy :)
Ja oceniam ten projekt za udany, monitorki grają fajnie, nie dudnią, nie sypią piachem, gdy trzeba to nawet zejdą bardzo nisko, co może potwierdzić Bocian który je teraz użytkuje.

Załączniki

• 1.JPG
    1.JPG
    298.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.JPG
    2.JPG
    316.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 4.JPG
    4.JPG
    316.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 5.JPG
    5.JPG
    316.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.JPG
    3.JPG
    257.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
No tak... Brak frezów, gdn dokręcony aż motylek się wygina, br nie pasuje kolorystycznie do reszty i rzuca się jak niedoróbka, zwrota bez pomiarów..

A teraz poważnie. Taki zestaw pokazuje, że czasem można zrobić coś fajnego z tego co się ma pod ręką i nie trzeba wydać na to wiele kasy a satysfakcja większa niż zakup czegokolwiek do 400zł na alledrogo. Szakunec! :)

W wolnej chwili zrobiłbym pomiary, bo może się okazać że dokładając 20-30zł można poprawić brzmienie, ten arn ma potencjał jeśli chodzi o tanie głośniki.

Wiadomo, nie chciało się, bo i nie było sensu.

gdn dokręcony aż motylek się wygina

Były wygięte już jak je miałem w sprzęcie przenośnym, nie chciało mi się ich prostować ani dawać podkładek.

br nie pasuje kolorystycznie do reszty i rzuca się jak niedoróbka

Chciałem coś z tym zrobić aby było czarne, w ostateczności jednak nie zrobiłem nic... (niektórym się nawet to podoba, kwestia gustu).

zwrota bez pomiarów

Gdybym robił pomiary to musiał bym kupić elementy zwrotnic takie jakie pokaże program.
Na te monitory wydałem jakieś 30zł + to co miałem na stanie... czego chcieć więcej :)

A jak wrażenia odsłuchowe? Podobało się?

hi-endowe kable musza byc

To są kable Bociana ;)

Winny się tłumaczy, a nie napisałem tego aby wytykać :) Przecież wszyscy widzimy jakie były założenia tego sprzętu :)

A jak wrażenia odsłuchowe? Podobało się?
W Twoim budżecie to gra, ale jakbym miał wydać 200-300-400zł żeby coś podobnego zbudować to na pewno nie wykonałbym już takich monitorów. Wolałbym poszukać jakieś Arcusy lub inną okazję. No ale nie po to był sprzęt budowany aby porównywać do okazji.. :)

Na pewno jedna z ciekawszych propozycji do tego wątku:
http://diyaudio.pl/showthread.php/13794-Kategoryczny-LOW-END

Ostatnia edycja:
Ogólnie to wyszło to bardzo fajnie.
Ten pierścień przy BR mi się akurat podoba, kontrastuje na tle reszty.

Natomiast jeśli chodzi o brzmienie to byłem w szoku jak to gra :D Pamiętam że w tamtym czasie przesiadałem się z altusów na FX-200 (to był dopiero szok), jak usłyszałem te monitorki nie wierzyłem, że coś tak małego może tak fajnie grać (mało się wiedziało i słyszało). Dobrze się to zgrywało z subem na 22-300 SW (chyba nie przekręciłem) w linii.
O brzmieniu nic więcej nie napisze bo nie umiem opisać słowami tego co słyszę :(

Dobrze się to zgrywało z subem na 22-300 SW (chyba nie przekręciłem) w linii.

Jak już jesteśmy przy subie to wrzucam fotki.
Załączam też schemat poglądowy z wymiarami jak by ktoś chciał skopiować.
Wytłumienie jest mniej więcej docelowe, choć mam ochotę jeszcze z nim powalczyć.

Załączniki

• wymiary.jpg
    wymiary.jpg
    85.6 KB · Wyświetleń: 0
  • resized_IMG_5555.jpg
    resized_IMG_5555.jpg
    109.6 KB · Wyświetleń: 0
chcę zobaczyć minę tych bogatych audiofilii jak zobaczyli/usłyszeli ten zestaw

gdyby dokleić tam ładną historyjkę w stylu np.: ułożenie przetworników oraz portu br zaprojektowano tak aby utworzyć trójkąt, w którym każdy z kątów i boków różni się od siebie, co skutkuje minimalnym wpływem na powstawanie niekorzystnych zwarć akustycznych itd itp... oraz wrzucić 5 cyfrową sumę odstępnego to cmokali by i mlaskali jak nie przymierzając babeczki przy trasach tranzytowych...

Nie na temat...

aaa to po temacie

Myślałeś że te monitory grały w Sobieskim? :)
Sam chciałbym poznać opinię audiofili w ślepym teście na temat tych monitorów, a później zobaczyć ich miny gdy się dowiedzą co tak naprawdę grało ;)

Miałem plan na AS 2012, jednak za późno zacząłem myśleć o nim poważnie... może w tym roku, albo w 2014 coś wypali.

Haha, no tak myślałem, że w Sobieskim, ale przecież nie miał nikt z nas wynajętego pokoju na Audioshow. :D
Realizuj plan w tym roku.

Powrót