Orientowałem, się wcześniej co do materiału na kolumny.
Sklejka niby jest lepsza ale nie fajnie się ją frezuje. Jest sztywniejsza, MDF teoretycznie lepiej tłumi drgania bo jest bardziej miekki.
Sklejka jest trochę jak jednolite drewno, wilgoć na nią wpływa. W moich wcześniejszych kolumnach jest pęknięcie na tylnej ściance - prawdopodobnie pracująca sklejka to spowodowała.
Jeżeli już to sklejka + 3 mm HDF na wierzch ale to trzeba sklejać i jakaś prasa by się przydała wtedy, chociaż na plus by było to że bym zamaskował dziury po wkrętach. Ale i tak szpachli po fornirowaiu nie widać, nie miałem problemów z tym.
Ale chyba zostanę przy MDF + wzmocnienia.
Na razie nie wiem jaki materiał będzie bardziej dostępny, jaka grubość MDF'u - najczęściej spotykana 18-19 i to było w planach, tylko muszę pomyśleć o wzmocnieniach - jak je umiejscowić.
Zawsze dawałem 2 belki pomiędzy bocznymi ściankami. Ciekawe jak z taką kratownicą. Tylko do takiej kratownicy CNC jest potrzebne a stolarz ma tylko piłę z prowadnicą.
W poniedziałek mam nadzieję, że się dowiem co i jak i czy w ogóle będzie chciał mi pomóc, bo w pewne wakacje powiedział, że ma tyle zamówień, że nie ma na to czasu.
Co do tłumienia wyższych częstotliwości z BR - to myślałem o jakimś wygłuszeniu wnętrza kolumny, będę stosował nakrętki pazurkowe, więc będzie nieskrępowany wgląd do wnętrza kolumny.
albo użyć wzmocnień tak by tworzyły przeszkodę w środku.
Jeśli chodzi o kształt kolumny to mam ją narysowaną w 3d, poza tym proporcje przedniej ścianki są takie same jak w V-602.
---------- Post dodany o 11:35 ---------- Poprzedni post o 01:32 ----------
Zastanawiam się nad kablami z polinka do połączeń wewnątrz kolumny
Sprzedają tam kabelek jantzen z pojedynczego drutu. Tak samo płaskie plecionki. Co o tym sądzicie?
Dodatkowo myślałem wygłuszeniu. Jaki materiał najlepiej będzie tłumił te wyższe częstotliwości BR te 500Hz?
---------- Post dodany o 23:30 ---------- Poprzedni post o 11:35 ----------
http://www.audiostereo.pl/filc-jako-material-tlumiacy_19148.html
jestem ciekaw ile prawdy w tym, jestem gotów kupić trochę filcu i przetestować
co o tym sądzicie?