• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory do komputera. Jakie przetworniki ?

Reakcji
0
Mam na przetworniki ~ 200PLN. MDF, kleje, fornir mam. Chcę zbudować coś co przynajmniej zagra na poziomie Creative T10 (bas) o małych gabarytach.

Jak do komputera to może tb będzie lepsze? Bardziej kompaktowe, pewno na lepszym poziomie, choć basu bedzie mniej

KAPRINT, co ty z tym wyciąganiem głosników? I to jeszcze jakies kolumny stare technicsa dałeś. Nawet nie wiadomo co tam siedzi. Raczej nic dobrego. Już lepiej pewnie by te stxy zagrały. I w dodatku nowe są :)

Co do tb to chodzi mi o takie coś :

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16953

paldo napisał:
KAPRINT, co ty z tym wyciąganiem głosników?
Mnie się udało zrobić kilka bardzo przyzwoicie grających kolumn, właśnie z wyciągniętych ze starych markowych pudeł. Pewnie, że to jakieś ryzyko i poświęcony czas na próby, ale zawsze można z niewielką stratą opchnąć z powrotem. A te technicsy akurat słuchałem i grają o dwie klasy lepiej niż te pierdziawki t10.

Nie na temat...
Pogromca mitow napisał:
tobster napisał:
Tylko to nie są głośniki ekranowane.

To moze juz czas kupic normalny monitor.
Nie każdy ma potrzebę. Jako grafik długo czasu siedziałem na monitorze CRT (kineskop trinitron). TN odpadają. Dobry LCD kosztuje fortunę.

tobster napisał:
Tylko to nie są głośniki ekranowane
PJtke ekranowalem i wyszlo to bardzo dobrze. z GDNami jeszcze sie nie bawilem... moze warto zapytac w STXie czy tego nie zrobia?

a ekranowane to byly ARN 150-73 + GDWK PJ z doklejonym magnesem
czyli dokladnie to co mam na zdjeciu

http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html link do zdjec z budowy tych monitorow

Myślę, że spokojnie można sobie samemu zaekranować głośniki. PJka bez puszki, tylko z doklejonym magnesem działała bardzo dobrze koło CRT. Z GDNem może być podobnie.
Może się mylę, ale ten magnes powinien dać radę. Trzeba tylko przyklejać odpychającą się stroną.

Monitory na pj+gdn będą za duże i pewnie będzie dudnić "w" takim biurku. Musi być coś na mniejszych przetwornikach.

Powrót