• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory na STX w.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PC

Zależy jak wykona te wzmocnienie.
Jeśli to ma być tylko "kijek" na środku obudowy, to nie wiem czy to ma sens.

Masz frezarkę, więc proponuję wykonać 4 otwory (o powierzchni większej niż SD głośnika oczywiscie, ale nie za duże aby wzmocnienie miało sens) we formatce, którą wkleisz pomiędzy głośnikami.

A takie coś pomiędzy głośnikami ma sens?
Fakt otwory były by dosyć duże gdybym je wyciął, zajęło by to 0.4 litra.

Jeśli nie to mam dużo jeszcze takich płyt do poprawek :D
Faktycznie sposób z 4 otworami był by lepszy bo boczne oraz przednia z tyłem ścianka była by połączona.

Ostatnia edycja:
Za wąski pasek materiału na środku.
Ten na środku ma być najgrubszy.

To tu w koło może tak być? A po środku jakiej szerokości dać pasek materiału?

Ostatnia edycja:
Na obrzeżach min 2cm, w środku min 3cm.
Najlepiej z MDF-u a nie z wioru który może pęknąć już podczas cięcia.

Mam wątpliwości co do rezystancji rezystora.

Bez mierzenia po kolorach z moich obliczeń wychodzi 2.04 oma.
Czy mógł by ktoś z forumowiczów to potwierdzić?

Cyfry znaczące:
pierwszy pasek to pomarańcz - 3
drugi czarny - 0
Mnożnik:
trzeci żółty??? - x10000
Tolerancja:
czwarty złoty - 5%

30kR

Nie jestem pewny kolory trzeciego :)

66_1273747460.gif

Miał być to rezystor 3 om, zrobię zdjęcia lepszej jakości. Otrzymałem 2 różne dlatego zbudziło to moje podejrzenia.

A ja to widzę tak:
1. Pomarańczowy
2. czarny
3. złoty
4. Srebrny

3 Om*(Ω) tolerancja +/- 10%

Ja kiedyś też dostałem dwa różne w jednym worku, jeden 3,3uf a drugi 33uf.

A miernika nie posiadasz? Bo ja kiedyś miałem zagwostkę, bo z paska kolorowego nie wychodziło to co w rzeczywistości.

Wygląda na 3ohm 10%

Problem z rezystorami jak są przegrzane, paski zmieniają kolor i nie da się odszyfrować wartości.

Dziękuję Panowie za rozjaśnienie :)
Wygląda na to, że wszystko się zgadza. Jestem w trakcie wycinania poprawionych już wzmocnień wyrzynarką. Nie jest to co prawda MDF ale wklejone muszą zdać egzamin.
Jedno wzmocnienie po obliczeniach przybliżonych zajmie około 0,52 -0,55 litra.

Mam nadzieję, że już ta wersja będzie dobra, powierzchnia otworów około +/-200 z powierzchni 512.

Ostatnia edycja:
Kolejny mały kroczek, powolutku do przodu :)

Sezon urlopowy, mniej wolnego czasu zmusza do prac małymi etapami ;)

Ostatnia edycja:
Mam pytanie odnośnie rozmieszczenia cewek.
Zacząłem lutować zwrotnice, wszystko w razie co mogę jeszcze zmienić nie ma problemu:)
Na zdjęciu zaznaczyłem 2 kolejne cewki (ułożenie ich) czy tak będzie w porządku?

Nie da się w tej chwili już ustawić cewek jak w pozycji 6 oraz 7. Będę musiał przelutowac na nowo.
Jedyne rozmieszczenie co mi przychodzi do głowy z powyższych linków na ten sposob:

Przestawienie cewki do góry na lewo oraz odwrócenie jej o 90 stopni oraz dołożenie dwuch powietrznych pod tą centralna jak zaznaczyłem na rysunku. Czy tak będzie dobrze? Czy dalej się mylę, naprowadźcie mnie ;) bo może się da bez przedstawiania tej dolnej.

Ostatnia edycja:
Powrót