• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

MOSFET by Zbig 2.0

• Autor wątku Autor wątku Zbig
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie chodzi że mi się nie podoba tylko chciałem by wszystko było na jednej płytce bez wpinania dodatkowych modułów

---------- Post dodany o 15:10 ---------- Poprzedni post o 14:43 ----------

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów chodzi mi o to jak policzyć opór i moc rezystora która będzie rozładowywać baterię kondensatorów po wyłączeniu wzmacniacza

pytanie do autora, czy można zamiast potencjometru R17 3k3 zastowować 4k9 ? Niestety nie mogę dostać 3k3 (chyba jakiś sezon nie ten :D pochowały się)

Thx ,mam jeszcze jedno pytanie Zbig w partliście oznaczył Q1 jako IRF520, a na schemacie jako IRF530, lookalem na datasheet ale nie umiem odpowiedzieć sobie na pytanie czy moge użyć IRF520 , napewno znacznie różnią się mocą.

Witaj
Możesz użyć jednego lub drugiego, one są do regulacji prądu spoczynkowego i nie wymagają wielkiej mocy

Mam mały problem z uruchomieniem końcówek, mianowicie gdy podłaczam jedną lub drugą pod zasilanie wszystko jest ok, udało mi się ustawić prądy spoczynkowe i ogolnie wsystko gra i dźwięk daje rade (nawet bardzo) :). W momencie gdy podącze obie końcówki to się wzbudzaj :( , nawet nie zabardzo mam czas żeby zobaczyć co się dzieje na wyjściu, bo rezystory wyjściowe (R15) strasznie się grzeją. ;(. Macie może pomysł gdzie szukać błędu ? Moje zasilanie to trafo 30V 300VA, mostek 8A 1000V i po 3x 4700uf na + i -.

Podejrzewam że jest jakiś problem z połączeniem mas. Zrób jakąś fotkę, żeby było widać jak to połączyłeś to może coś się wymyśli

Na jednym PCB znajdą sie trzy stopnie mocy i do tego filtry na wzmacniczach operacyjnych -moduł do aktywnej kolumny.
Jeden stopień na jednej parze drugi na dwóch i trzeci na trzech. Pierwszy stopień przy 8 a reszta przy 4 ohm. Śledząc wątek wnioskuje że wystarczy dokładać tylko mosfety i i wymienic BC na 2sc. Pozostaje kwestia zasilania- Najtaniej i najwygodniej bedzie zastosować jedno napięcie zasilające, tak wysokie by stopień na trzech parach mógł wygenerować 300w.
Jakie napięcie zasilające wygeneruje taką moc na potrójnym stopniu?
Czy coś przeoczyłem , czy może coś mi sie rozjedzie między stopniami mocy.

Zrobiłem taką kolumne na 3x LM3886 i wzmacniaczach operacyjnych BB .Głośniki w układzie D`Apolito i prototyp filtru zgodny z linkwitza rileya, tak tez bedzie w tym przypadku

Spoko powinno zadziałać.
jak dobrze liczę, to na 4 Ohm 300W zasilanie w granicach +/-60V

Witam. Pytanie do autora. Jaki potencjometr na wejściu i jak najlepiej go wpiąć. pozdr. Paweł.

Powrót