• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Multimetr do 100zł

1-20ohm

np. w danych technicznych UT70A jest napisane "Rezystancja:200-2000M ohm" tzn ze w przypadku miezenia rezystancji ponizej 200ohm pomiar bedzie obarczony sporym bledem? jakim mniej wiecej?

Mierzyłem niedawno rezystory 0,22 Ω i pomiar wskazywał 0,4 Ω. Po zwarciu końcówek pomiarowych miernik wskazał 0,2 Ω. Cudów za 150 zł nie wymagaj ;)

A mój kosztował 70zł i pomiar miał dobry niestety teść nie przełączył a włożył do gniazdka i teraz cały czas pokazuje zero, a jak włącze tester to poszczy cały czas jak by miał zwarte kabelki, nie wiecie co mogło się stać? :neutral:

[ Dodano: 2009-12-19, 12:03 ]
Dodam jeszcze że napięcia AC i DC pokazuje dobrze tylko z oporem ma kłopoty

Po prostu napięcie 220V uszkodziło układ omomierza. Nie jesteś pierwszy, mnie też tak się przydarzyło. I tak masz szczęście że pozostałe funkcje działają poprawnie!

lepiej kupic UT90A czy UT70A ?

a moze UT602 lub ut60b?

ut90A jest najtanszy, to jest jakas wyzsza seria czy numeracja cos innego tu oznacza? :)

ale najciekawiej wyglada ut60b... tylko drogie cholerstwo :roll:

http://www.allegro.pl/item886999846_miernik_multimetr_ut60b_automat_r_c_f_ut_60b_fv.html

Ponadto w serii UT60 można wyróżnić funkcje specjalne takie jak: pomiar względny, pomiar współczynnika wypełnienia, true RMS, detektor sygnałów AC, oraz pętlę 4-20mA (zależnie od typu miernika).
ile w tym prawdy i ktore sie przydaje? do tej pory wystarczal mi zwykly miernik za 30zl ale sie rozsypal i trzeba zainwestowac :)

Trochę czasu mineło ale dopiero dziś dokonałem zakupu, wybór padł na UNI-T UT70A.
Dzięki za wszelkie rady i spostrzeżenia! :wink:

csbiczek, mógłbyś napisać za jakiś czas, jak ci się ten miernik sprawuje ?
Muszę dokupić drugi miernik, a ten wygląda całkiem obiecująco, także byłbym wdzięczny za twoją opinię.

Zuku napisał:
csbiczek, mógłbyś napisać za jakiś czas, jak ci się ten miernik sprawuje ?
Muszę dokupić drugi miernik, a ten wygląda całkiem obiecująco, także byłbym wdzięczny za twoją opinię.
ok jak dojdzie to sprawdzę to i owo i napiszę parę słów o nim :wink:

Ja mam UT70A, nie mam z nim większych problemów. Jedyny problem jaki zauważyłem, to gubił się przy pomiarze częstotliwości w okolicach 20kHz, nie wiem co by było na wyższym zakresie, bo nie mam takiego generatora. Do 18kHz wskazania były eleganckie.
Pomiar L i C też wypada dobrze, do reszty też nie mam zastrzeżeń.

moj UT-60E mierzy rezystor 16R2 jako zworke albo max 4-5R :roll: co za shit, no chyba ze dostalem jakies gowniane rezystory ale to jest najmniej prawdobodobne bo miernik za 20zl dobrze je mierzy :razz:

Multimetr dotarł, pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka: wow, ale bydle :mrgreen:
Zuku, specjalnie dla Ciebie:
Pomiar rezystancji, rezystor 2,2ohm:

pomiar napięcia stałego(bateria 1,5V)

Jak byś chciał żebym coś jeszcze pomierzył to daj znać :wink:
Głównym powodem wymiany multimetru u mnie był właśnie pomiar małych rezystancji (na pierwszym zdjęciu widać jaki rozrzut ma mój stary multimetr :twisted: )

Uwazaj na ten miernik bo lubi sie psuc. Mi sie popsul tak ze zamaist 230V zmiennego w sieci pokazywal 83V!!!
Wymienli na nowy bo nie potrafili naprawic. Teraz wskazuje 202V!
ALe wystarczy go wylaczyc poczekac i znow dziala dobze.
Gdy dziala zle pobiera ze zrodla moc! czyli robi mu sie jakies male zwarcie ktora od czasu do czasu sie pojawia.
Miernik nie lubi duzej skadowej zniennej o czestotliwosciach ponadakustycznych- prawdopodobnie to one go tak urzadzaja.
R68 sie wtedy gzreje jak smok a pobor mocy z sieci przy pomiarze napiecia wynosi 5W!!!

csbiczek, dzięki za pomiar :P Działa przyzwoicie, ale tak się zastanawiam, może czas zbierać na oscyloskop ...
A mógłbyś pokazać pomiar pojemności i częstotliwości ? Najlepiej na jakimś skrajnym zakresie.

Zuku napisał:
A mógłbyś pokazać pomiar pojemności i częstotliwości ? Najlepiej na jakimś skrajnym zakresie.
z tym jest już gorzej, sprawdzałem dziś. No ale też nie mam punktu odniesienia bo stary multimetr nie ma tych opcji i nie wiem na ile multimetr przekłamuje pomiar...

Powrót