• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Muzyka tzw. poważna

Reakcji
0
Ponieważ moja wiedza w tej dziedzinie jest prawie że na poziomie zwykłego dresa, chciałbym was zapytać od czego zacząc edukację. Co polecacie posłuchać?
(kto to jest Bach i Chopin to wiem, lubię też Griega. Ale z resztą u mnie cienko)

Słuchaj tego co Ci się podoba, nie zmuszaj się, bo nic to nie da. Jest wiele składanek muzyki poważnej do ściągnięcia za free, a jak jakiś kompozytor podpasuje, to szukasz więcej jego utworów i tak po kolei, aż zaczniesz się orientować jaki okres preferujesz itd. Jak się osłucha i zacznie nużyć, to szukasz dalej. Tyle jest rodzajów muzyki, że do końca życia masz zajęcie. :)

Proponuję zacząć od muzyki filmowej, jest ona na pograniczu powaznej i popularnej.

Moja znajomość muzyki poważnej jest mniej więcej na takim poziomie, jak moja znajomość języka chińskiego... czyli poniżej jakiegokolwiek poziomu, ale z tego co znam, to polecam Chopina - zwłaszcza nocturny, oraz II sonatę fortepianową (polecam posłuchać III części w oryginalnej wersji - ja akurat słucham w wykonaniu pana, który nazywa się Horowitz - niby coś powszechnego, ale posłuchać w całości i skupić się na tym przez moment... przepiękny utwór), a także suity na wiolonczelę Bacha (tego słucham w wykonaniu pana o nazwisku Rostropovich). Szczerze mówiąc nie wiem nawet, czy używam poprawnych określeń (nocturny, suity... nie znam się na tym), ale szukając po tych wskazówkach powinieneś odnaleźć co nieco.

Ostatnia edycja:
Proponuję zacząć od muzyki filmowej, jest ona na pograniczu powaznej i popularnej.

dokladnie, to najlepiej wchodzi
mi podpasowal Goldsmith. znany z pewnej serii filmow ;)

mam tez skladanke na cd fragmentow roznej muzyki. jest tam tez muzyka symfoniczna na bardzo przyjemnym poziomie. postaram sie znalezc opisy co to jest

A ja proponuje soundtrack z filmu Piraci z karaibów.
Myśle, że jak na początek idealne. Potem można spróbować z muzyka do "Czas honoru".

Jeśli mieszkasz w większym miescie, to warto wybrac sie do filharmoni (oczywiscie nie na chybil-trafil, tylko uprzednio wybierajac cos "zjadliwego"). Obcowania z taka muzyka na zywo zdecydowanie zwieksza zadowolenie ze słuchania jej w domu.

Dzięki dragon :) Tyle że Florence to ja chyba pierwszy zobaczyłem i to dosyć dawno temu, mam wszystkie płyty i takie tam. Do autografu tylko dopchac się jeszcze

Może nie do końca muzyka poważna, ale i tak warto przesłuchać (oczywiście w dobrej jakości na dobrym sprzęcie):

Sara K. - Turned My Upside Down
Emi Fujita - Desperado
Mighty Mo Rodgers - The Boy Who Stole the Blues
Sarrah Morrau - Vincent
Pierre Delorme - Reves
Peggy Lee - Fever
Juniot Wells - Sweet Sixteen

I tak dalej ;-)

To może coś z muzyki dawnej, transkrypcja z lutni na gitarę, nieśmiertelnego J.S. Bacha
Preludium

i fuga BWV 997

- Giuseppe Verdi - Requiem Dies Irae

- Mozart - Piano Concerto No. 21, Andante

Nie będę linkował do YT bo w sumie bez sensu słuchać takiej muzyki z YT ;-) no ale można znaleźć kilka wersji ...

Powrót