• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nagłośnienie Astry H

To może zaryzykujesz i przekonasz się?

W sumie setki osób które to zrobiły zgodnie ze sztuka CA zapewne się mylą.

Tylko użyj dedykowanych akcesorii do CA.

Choć przy takim podejśćiu nie wróżę sukcesu.

Ostatnia edycja:
wlasnie dlatego tu wszedlem zeby skorygowac swoje poglady na rozne tematy i dowiedziec sie co zrobic zeby bylo lepiej

Jest jakby coś forum tylko o CA.

Niestety jest specyficzne (spotkałem się z takimi opiniami)

Podstawa to chcieć poznać wiedzę o CA.

Wiąże się to z czytaniem,powiem więcej czytaniem ze zrozumieniem.

Zasadniczo podstawy są takie same dla astry,mondeo itd.

Wchodzisz w instalacje i chłoniesz wiedzę.

podstawy CA znam, ale nie wiedzialem ze jest az taka roznica pomiedzy matami a dekarka, myslalem ze wytlumienie poszycia drzwi jest bardziej konieczne przy duzych mocach i mocnych glosnikach jak np w zawodach glosnosci audio

tak, drzwi powinny byc wyklejone jeszcze na poszycie,ale zastanawiam sie na ile to jest poprawa dzwieku a na ile placebo skoro z zewnatrz jest blacha.
To zrob jak uwazasz
A jak jak zrobisz to zapraszam cie do siebie na porównanie
Twoje glosniki osluchamy u ciebie a potem wsadzimy je do mnie

- - - - - aktualizacja - - - - -

podstawy CA znam, ale nie wiedzialem ze jest az taka roznica pomiedzy matami a dekarka, myslalem ze wytlumienie poszycia drzwi jest bardziej konieczne przy duzych mocach i mocnych glosnikach jak np w zawodach glosnosci audio
To nie czytałeś nic i nie masz pijecia o ca
Jak ma byc głośno to montuje sie odpowiednio i odpowiedniego suba a nie robi cisnienie frontowymi glosnikami

A auto (poza drzwiami) wyglusza sie aby stworzyć odpowiednie miejsce odsluchu
Czyli zeby zniwelować dźwięk dobiegający z zewnątrz

Dekarka jest cienka jak papier w porównaniu do profesjonalnej maty głuszacej
Nie przypadkiem tez jest dedykowana i droższa
I nawet nałożenie 3-5 warstw nie daje pozytywnego efektu akustycznego
O czym Paweł wyżej napisał

Ostatnia edycja:
moglibyscie podac mi jakis link z matami? patrzylem na allegro ale nie wiem ktore dokladnie jakie maja zastosowanie, pianka, butyl. Osobiscie nie wiem o co dokladniej chodzi z roznica pomiedzy nimi.

Będę kolejna osoba która Ci napisze żebyś zostawił dekarska w spokoju. Również mam porównanie i faktycznie wypada kiepsko. A co do pianki to co to ma być za pianka? Żeby Ci wilgoci nie ciągnęła.

07 mozesz brac śmiało
A gąbkę mozesz (nie musisz) zamontować miedzy mata a tapicerka zewnętrzna
Jeśli nic nie "gra" w tapicerce to jest nie konieczna

I ważna uwaga: nie montuj pianki do środka drzwi!
Woofer bedzie dudnił!

A tak mniej wiecej ile m2 idzie na jedne drzwi? Wiem ze drzwi sa rozne ale w praktyce ile wam wychodzi przy wygluszaniu? poszycie jedna warstwa i pod tapicerka jedna?

Ciągle gdzieś sie przewija że zapoznałeś się z podstawami.

Jak watpilem tak wątpię że mialo to miejsce.

I tak zrobie, kupie maty ale dopiero za dwa tyg i zaczne powoli skladac calosc.

A mam jeszce pytanie jaki jest odsluch u pasazerow z tylu? bo raz w miesiacu robie trase w 4 osoby i nie chcialbym ich zameczyc basem z bagaznika

Powrót