• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nagłośnienie Astry H

Jeszcze jedno. Pytanie banalne, ale jednak: czy piankę pod tapicerkę lepiej nakleić na tapicerkę czy na matę od strony drzwi? Czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie?

Dzisiaj znalazlem chwile na podlaczenie wszystkiego w calosc i tu narodzil sie problem bo nie chcialo grac,zmierzylem napiecie na rca w radiu i mialem wartosc bliska zeru,(dodam ze rca mialem dorabiane do orginalnego radia).W czym moze byc problem braku napiecia na glosnikach? Jakie powinno byc napiecie na rca?

Podlacze sluchawki jak znajde jekas przejsciowke,a jeszcze ciekawostka,dlaczego napiecie miedzy bezpiecznikiem a plusem akumulatora wynosi prawie 12v,a miedzy kablem masowym a nadwoziem wynosi ok5V?? przy wlaczonym wzmacniaczu.

Najgorsze jest to ze teraz jestem za granica i nie mam jak tego wszystkiego dokladnie sprawdzic, a wzmacniacz jest upchany za schowkiem i ciezko go wyciagnac.
A jak zmierzylem? szeregowo podlaczylem miernik. i koniec konca nie wiem co moze byc nie tak ze nie idzie prad na glosniki.Podlaczenie wzmacniacza tak banalna rzecz a u mnie schody.

No bez przesady, umiem podstawowe rzeczy zmierzyc,ale dzisiaj zauwazylem ze cos miernik zaczal swirowac bo niepodlaczony do niczego pokazywal wartosci.

Sprawdzilem rca metoda sluchawek i nic nie bylo slychac, jedynie na danej sciezce cichl glosnik.Co moze byc przyczyna?
I wyjalem wzmacniacz i swieci sie dioda wlaczenia,wiec problemem sa dorabiane rca w radiu.

Na wlaczonym wzmacniaczu odkrecilem z oprawki przewod i miernikiem polaczylem sie szeregowo w obieg, i z kablem minusowym zrobilem tak samo,
Macie jakis pomysl na brak sugnalu na rca w radiu, ew dokladniejszy sposob sprawdzenia rca?

ok, wiem o co chodzi.Wlasnie sobie uswiadomilem co "mierzylem" :D Moj błąd.

Ale nadal potrzebuje pomocy przy radiu.

Ostatnia edycja:
Powrót