• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nagłośnienie "salonu" 110mk2 , kwota 2600zł na wzmacniacz i kolumny

Reakcji
0
Znajomy szuka zestawu do nagłośnienia salonu, rzut salonu wkrótce się pojawi.
Założenia są takie :
wzmacniacz i kolumny do 3k, muzyka pop,jazz,klasyka.
Wzmacniacz jeszcze nie wybrany.

Kolumny tak do 2k na gotowo.
Znajomy jest z lubuskiego, więc Jemiołów koło Łagowa Lubuskiego.

Ostatnia edycja:
Seas L22+FW146+Wavecor a po zwrotnice zgłoś się do Lusztiego :) To wersja optymalna jakościowo bo 110mkw ciężko nagłośnić czymś w tej cenie!

Na 110m^2 to ciężko uderzać z L22 i FW146. Tam by się przydało 10-12 cali i to efektywne. Problem z tym, że takie głośniki nie są tanie.
Ewentualnie 2x8 cali i albo dwa średniaki albo jeden efektywny. Problem będzie z głośną kopułką.
Jakościowe granie na tak duży salon będzie raczej drogie.

budżet oczywiście można naciągnąć w razie potrzeby, pytanie na co zwrócić uwagę, na pewno nie szuka masowania klaty, ale ...
zaprosiłem go do wypowiedzi na łamach forum i mam nadzieję że dołączy do diyowców

No mógłby być fajny, efektywny zestaw:) Najlepiej po dwa takie na stronę i coś w tubce do tego :)

No mogło by być ciekawie :) Fajny, głośny zestaw. Tylko 4R - nie wiem czy to problem czy nie :)
Zaraz zasymuluję tego niskiego Scana.

Do 4R będą zastrzeżenia, ze względu na brak możliwości rozbudowy systemu , ale jestem ciekaw Waszych pomysłów.

budżet oczywiście można naciągnąć w razie potrzeby, pytanie na co zwrócić uwagę, na pewno nie szuka masowania klaty, ale ...
zaprosiłem go do wypowiedzi na łamach forum i mam nadzieję że dołączy do diyowców

Dzięki wrotekpoz za zaproszenie z którego skrzętnie skorzystałem;) Przy okazji witam wszystkich zapaleńców. Jak w temacie, prosiłbym o pomoc w znalezieniu rozwiązania dla mojego pomieszczenia. Poniżej mapka:

W gwoli ścisłości wytłumacze:

Front to lewy bok na którym planowałem ustawić wzmacniacz. Strefa w której chciałbym słuchać muzyki jest od frontu do drugich kolumn więc nie musi być całość na rewelacyjnym brzmieniu. Pytanie gdzie najlepiej ustawić kolumny i ile ich ma być. Słupy to rozmiar ok 20x20cm. Pewnie w rozstawieniu przeszkadza wejście i kominek. Co myślicie?

Pytanie gdzie najlepiej ustawić kolumny i ile ich ma być. Słupy to rozmiar ok 20x20cm. Pewnie w rozstawieniu przeszkadza wejście i kominek. Co myślicie?
Przydał by się jakaś schemat aranżacji pomieszczenia (umblowanie) i czy system stereo będzie jedynym systemem audio, czy przewidujesz też kino domowe lub projektor. Według mnie największym problemem nie będzie, gdzie ustawić kolumny, a jak będą brzmieć w tak dużym pomieszczeniu bez jego choćby prostej adaptacji akustycznej. Jeszcze podaj jego wysokość.

Przesyłam dokładny projekt. Proporcje zapewne nie zachowane. Z reguły meble byłyby mniejsze. Projektor na suficie w kierunku frontu. Oczywiście chciałbym wykorzystać głośniki do oglądania filmów ale jakość kina domowego nie jest priorytetem. Wysokość ok 3m.

Ostatnia edycja:
Jakoś mi sie nie widzi to ustawienie.

Nie na temat...
Kominek masz za sofą?

Jeżeli chodzi o wzmaka do kwoty 2500zl proponuje zainwestować w klona Accuphasa E450 lub P4100 (chociaż P4100 nie słyszłem). Właśnie otrzymałem E450 i powiem szczerze.. wart wydania każdego centa!! Dynamika, świetna scena, kontrola na kolumnami jest niesamowita. Bardzo mocny wzmak i czuć to.

harnas, a kolumny to z reszty - czyli 300zł ? zestaw ma się zmieścić w tej kwocie z tytułu (2800zł). Pawle J. wrzuć większy projekt tego salonu..

Ostatnia edycja:
Powrót