• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Hej.
A może ktoś już wykonał projekt z PC/PCX???
Pójdę na łatwiznę i pytam czy posiada ktoś gotowy schemat PCB do zwrotki czy trzeba sie trochę samemu pobawić???
Zaoszczędziłoby to trochę czasu którego i tak nie mam za wiele...
(ewentualnie w jakim programie najlepiej wykonać projekt??)

Ostatnia edycja:
Chociażby dlatego jak to wygląda.
Nie uśmiecha mi się robić pająka. Wolę poświęcić więcej czasu i wykonać to bardziej stylistycznie.
Urządzałoby mnie przykładowo takie coś:
96w4f97n41s3l3c04snq_1421693289.jpg

Przyznaj że wygląda o wiele lepiej

No, a o ile lepiej gra :)

Już kiedyś pisałem moje przemyślenia na temat montażu zwrotnic:
Połączenie punkt w punkt ma szereg korzyści:
- nie dorzucasz dodatkowego połączenia lutowanego (jedno zamiast dwóch)
- sygnał nie idzie przez warstwę miedzi na laminacie tylko bezpośrednio z nóżki elementu do nóżki elementu
- nie ciągniesz jakichś długich ścieżek,
- ja dodatkowo skręcam nóżki elementów ze sobą i dopiero lutuję - najpewniejsze połączenie.

No i wykonując zwrotkę w ten sposób masz ją w godzinę bez trawienia czy tam skrobania .

Ja zwykle rozbijam zwrotnice trójdrożne na dwie części - niskotonową i średnio-wysokotonową i łącze je z terminalem oddzielnymi parami przewodów. Dzięki takiemu zabiegowi zwykle daje się ułożyć zwrotkę średnio-wysokotonową z centralnym punktem masy, co bardzo fajnie później się podłącza.

Mogę być pewny ze na pewno nie usłyszę różnicy. Chyba się pobawię i zrobię to ładnie na płytce. Jakoś bardziej to do mnie przemawia.

Na PCB faktycznie ciężko ułożyć cewki.. Czasami brakuje odpowiednich obudów ale za to jest znacznie estetyczniej i pewnie mniejsze prawdopodobieństwo pomylenia połączeń.

A mógłby mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają + i - przy głośnikach na schemacie zwrotnicy?

Oznaczają czy głośnik w fazie czy w przeciw fazie. Jeśli masz plus to podłączasz normalnie głośnik, a jeśli minus to plus podłączasz do minusa głośnika.
Masło maślane ale chyba zrozumiesz :)

Coś takiego próbowałem .
Nieco zmniejsza "syczenie" jak ktoś chce może spróbować . Można wtedy zmniejszyć R4 do około 1om-1.5om .

no2ztxn0e17ra7mnguvr_1407526471.jpg

Czy mógłby ktoś uszczegółowić mi jaką dokładnie cewkę użyć na Lz1? Na polinku jest aż około 30 różnych cewek o wartości 0,1mH :P

Pyt. 2.

W ofercie STX nie ma cewki o ind. 6,800mH i 0,700 ohm, a chciałbym stamtąd zrobić zamówienie (wyjdzie taniej). Czy jest możliwośc, żeby ją zastąpić połączeniem jakichś innych cewek? Oferta STX: stx.pl/category/akcesoria-kolumny-zwrotnice-cewki-indykcyjne

Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Czy mógłby ktoś uszczegółowić mi jaką dokładnie cewkę użyć na Lz1? Na polinku jest aż około 30 różnych cewek o wartości 0,1mH :P
najlepiej 2,2ohm'a to wtedy bys mogl pominac rezystor ;)
ale ze to mala wartosc to malo drutu i takiej wartosi raczej nie kupisz

bierz najtansze ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

W ofercie STX nie ma cewki o ind. 6,800mH i 0,700 ohm, a chciałbym stamtąd zrobić zamówienie (wyjdzie taniej)
bierz kondy z STX a cewki z polinka
nie ma sensu skombinowac na sile

Dziękuję za odpowiedź :)
najlepiej 2,2ohm'a to wtedy bys mogl pominac rezystor ;)
ale ze to mala wartosc to malo drutu i takiej wartosi raczej nie kupisz

bierz najtansze ;)

Wezmę: Cewka ind. 0,100mH +/-3% 0,440Ω dr.0,50mm śr.21 dł.8mm i wtedy rezystor dam 1,80Ω 5W, będzie pasowało? :)

Teraz pytanie z innej beczki.
Czy jest możliwość sprawdzenia poprawności zmontowania zwrotnicy przed podłączeniem do niej wzmacniacza i głośników?

Albo wizualna metoda albo sprzetem mierniczym typu generator i dobry oscyloskop lub komputer wyposażony w takie rzeczy. Schemat w jedną rękę drugą sprawdzać czy aby na pewno wszystko jest git

Wezmę: Cewka ind. 0,100mH +/-3% 0,440Ω dr.0,50mm śr.21 dł.8mm i wtedy rezystor dam 1,80Ω 5W, będzie pasowało?
teoretycznie tak. w praktyce ja bym pominal ten uklad

Teraz pytanie z innej beczki.
Czy jest możliwość sprawdzenia poprawności zmontowania zwrotnicy przed podłączeniem do niej wzmacniacza i głośników?
tylko wzrokowo

Dziękuję :)
teoretycznie tak. w praktyce ja bym pominal ten uklad

No to teraz mam dylemat... Myślisz że to "syczenie" i to wybrzuszenie w najwyższych częstotliwościach nie będzie aż tak uciążliwe? Czy to zabieg w celu uproszczenia układu?

Przy montowaniu zwrotnicy mam pewne obawy o to żeby odpowiednimi biegunami połączyć elementy do siebie. Czy w przypadku błędu uszkodzeniu ulegnie tylko zwrotnica?

No to teraz mam dylemat... Myślisz że to "syczenie" i to wybrzuszenie w najwyższych częstotliwościach nie będzie aż tak uciążliwe?
przerabialem ten problem z tym glosnikiem, ale realizowany w inny sposob
wiecej pogorszyl niz poprawil
no i wiem ze poczatkujacym bardziej odpowiada wiecej skrajnej gory ;)

Powrót