• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Wszystko juz uzbieralem do budowy tych kolumn (wersja z PCX) i zrobil mi sie niezly misz masz w glowie bo... nie wiem skad i jak, ale zapamietalem, ze wysokotonowy i sredniotowy podlaczam odwrotnie. Z ciekawosci zajrzalem teraz w schemat zwrotnicy i... tylko niskotonowy odwrotnie. Juz sam nie wiem co i jak. Moglby ktos byc na tyle mily i doradzic mi jak jest w koncu, please?

Pytanie zabójca (prawdopodobnie) :D Czy możecie mi podpowiedzieć czym lub jak połączyć elementy równoległe?

Przykładowo co dać jako dolny przewód łączący wszystkie elementy i idący w stronę "-" na poniższym schemacie?
no2ztxn0e17ra7mnguvr_1407526471.jpg

co dać jako dolny przewód łączący wszystkie elementy i idący w stronę "-" na poniższym schemacie?

Nie musisz nic dawać, wystarczy że połączysz elementy punkt w punkt.
Ale to też zależy jak chcesz wykonać tą zwrotnicę... jak na zwykłej klepce to tak jak napisałem, wtedy minus ze wzmacniacza, elementy zwrotnicy jak i minus głośnika masz w jednym punkcie.
Przejrzyj gotowe konstrukcje na forum, pełno jest zdjęć połączeń o którym piszę.

Super, bardzo dziękuję :) na pewno przejrzę.
Planuję zrobić na kawałku panela podłogowego, myślę, że się nada.

Czy dobrze zrozumiałem łączenie "punkt w punkt" na poniższym rysunku?
xbp552bk8tqpcyhaisrg_1426195970.jpg

Powiem Ci tylko tyle ze ta brązowa okropnie śmierdzi. Do tego pola lutownicze nie specjalnie się trzymają.. Zielona wygląda lepiej nie wiem jak zapach.. :D Pola bardzo blisko siebie. Jak dla mnie to nie opłaca się kupować specjalnie pod to płytki, weź kawałek cienkiej deski i połącz, wbrew pozorom to bardzo proste :)

Zamówienie z polinka już złożyłem i otrzymałem zamówione elementy, więc te formatki raczej odpadają. Skoro te płytki uniwersalne są do bani, to pozostaje mi zdobyć jakąś cienką deskę i na niej tworzyć

Czy w jakimkolwiek elemencie w zwrotnicy ma znaczenie biegunowość? Czy muszę uważać, którą stroną łączę elementy?

Zasadniczo nie musisz uważać, sygnał jest przemienny (czyli zmienia się kierunek przepływu prądu) i wszystkie elementy są (powinny być) bipolarne.

Powrót