Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
remo_1988, pewnie lepiej jak byś założył osobny temat - pytasz o podstawy a tutaj raczej o konkretach już rozmawiają ![]() Ale: Wzmak z zestawu Creativa będzie za słaby - nie znam tego zestawu ale gdzieś na necie znalazłem, że na satelitki ma 5W a na suba 20W - o wiele za mało. Poczytaj trochę o tym GDN-SW - nie miałem go ale z doświadczeń innych forumowiczów, którzy trochę o nim już tutaj napisali wynika, że potrzebuje raczej mocnego wzmacniacza. GDN-SK też z tymi 5W nie wyrobi... Dodatkowo ten wzmak z Creativa ma pasmo przenoszenia od 40Hz - a to już pewnie będzie z jakimś tam spadkiem efektywności w stosunku do reszty pasma - SW będzie się marnował... Zagra to razem i nic się nie popali ale Twoje głośniki będą się po prostu marnować a sam wzmacniacz może się przesterowywać i wprowadzać zniekształcenia do dźwięku. Musisz zainwestować w jakiś wzmacniacz stereo (pewnie najlepiej 50-80 W) i do tego wzmacniacz do subwoofera (100-150W?)- no to już są jakieś tam koszta - jakie masz fundusze na ten zestaw? Jeśli chodzi o resztę pytań: - obudowę możesz łączyć na cokolwiek - wkręty, kołki, klej (np wikol) - ważne żeby była solidna i żeby się nie rozleciała ![]() - materiał wygłuszający jaki chcesz - zamiast tej maty z STX'a lepiej pewnie kupić wełnę (również w STX). Ale moim zdaniem to generalnie przesada, wytłumiać możesz czymkolwiek - wełna, watolina, jakaś gąbka... wyjdzie Cię taniej jak poszukasz czegoś ogólnie dostępnego - terminal - jakikolwiek - mocowanie głośników - jakiekolwiek (imbusy z nakrętkami pazurkowymi możesz kupić u mnie - tanio ![]() - kable - mogą być te co pokazałeś z STX'a ale nie zaszkodzi jak będą trochę grubsze. Od wzmacniacza do kolumny i wewnątrz kolumny mogą być takie same (do wysokotonowca może być cieńszy ale po co sprawę komplikować) - zwrotnica - ten schemat, który pokazałeś; elementy z STX'a: na woofer cewka rdzeniowa i kondensator bipolarny, na PJ'kę możesz pokusić się o cewkę powietrzną i kondensator poliestrowy; cewki wybieraj o jak najmniejszym oporze Jeśli chodzi o suba na głośniku GDN-SW to prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem będzie obudowa z membraną bierną - z doświadczeń forumowiczów wynika, że trudno jest odpowiednio dostroić BR a z MB masz gotowe projekty na stronie STX'a - objętość obudowy i masa dodana do membrany. Membranę dedykowaną do tego głośnika też kupisz w STX | ![]() |
dabyl napisał:ploter, pod GDN-SW? Bo takie maleństwa
dabyl napisał:Myślę, że mogłeś trochę zaokrąglić kolano w tunelu BR - nie wiem czy to będzie miało znaczący wpływ na dźwięk i czy jest ryzyko pojawienia się "piardków" ale po co ryzykować...
dabyl napisał:Robiłeś już próby z obudową tetową?
remo_1988 napisał:Jaką rurą BR można zastąpić Twój wylot powietrza
ploter napisał:remo_1988 napisał:Jaką rurą BR można zastąpić Twój wylot powietrza
Taką aby strojenie było odpowiednie i wygląd to miało ;]
5L @ 52Hzjeśli chcesz zachować takie samo jak kolega dolphin123 to rurka o średnicy 35mm długa na 12 cm
Pozdrawiam
dolphin123 napisał:remo_1988 zastosowany był szczelinowy bo ciężko wstawić normalny br ze względu na jego długość w takim litrażu...
Shiver napisał:Można zawsze na łączeniu tej bocznej ścianki z innymi płytami dać cienką strużkę silikonu, po dociśnięciu wkrętami powinno być całkiem szczelnie.