• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

niskie rejestry - coś nie tak

Skracanie podwyższy jeszcze bardziej strojenie. Jakie ty masz tam BRy? te co zalecał STX w FX-300? Coś pisałeś o rurach średnicy 10cm. Toż to za duże chyba? Im większa średnica tym długośc bru musi być większa by zejśc do tego samego strojenia w krótszej i węższej rurze.

NA początek radziłbym zmienić BRy na zalecane do fx 300 i jego lirtazu (Zakąłdam ze masz litraż taki jak STX zaleca) a później trzeba zrobić jedną z dwóch rzeczy:

1. podłączyć PC/laptopa do swojego amplitunera cyfrowo tj. albo kable coaxialnym/optycznym albvo hdmi jeśli masz w ampli switcha hdmi. Następnie pobrać tone generator z netu i puścić sobie dowolne tony najlepiej pojedyńczo aby mieć pewnośc któe siętak bardzo wybijają w danym ustawieniu kolumn/kanapy

2. pobrać płytę z tonami co 5Hz od 20-200Hz i puścić ją sobie na odtwarzaczu cd podłaczonym dobrymi kablami do wzmaka lub na jakimś innym urządzeniu któe ma dobrej jakości połączenie.

Ostatnia edycja:
Objętość wyszła mi jakieś 4 l większa niż to co liczę ze strony STX, z tym że mam więcej maty wyklejonej niż w oryginale.
W FX-300 jest chyba ten tunel http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-100x165.html, ja mam ten http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-143x197.html. Stwierdziłem, że mając do dyspozycji większą głębokość niż w oryginale mogę sobie pozwolić na dłuższą rurę. W ten sposób chciałem uniknąć świszczenia w BR o mniejszej średnicy.
Cyfrowo to sobie niestety niczego nie podłączę, bo nie mam do czego, ale płytkę sobie nagram. Próbowałem tego bezpośrednio z karty dźwiękowej analogowo, ale że karta zintegrowana, to może być z nią różnie.
Przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz, a mianowicie przetestowanie kolumn w innym pomieszczeniu i porównanie z innymi dobrze grającymi głośnikami.

No i niestety popełniłeś błąd. Większa średnica i nieco dłuższy tunel sprawiły, że strojenie się podwyższyło. Tunel ma połowę większą średnicę a długośc się zwiększyła zaledwie o 3 cm a powinna pewnie ze dwa razy aby oryginalne strojenie się nie zmieniło! Nie wiem tego na 100% ale za wysokie strojenie często tak wpływa na pasmo przenoszenia podbijając pewną częśc pasma o kilka decybeli, które mogą w twoim przypadku sprawiać problemy. WInISD ci pokaże na czym sprawa polega. Zacznij o zamontowania oryginalnego tunelu. Świszczenia nie powinno być skoro STX w swoich konktrukcjach taki stosuje.

EDIT: 4 litry więcej mają znikomy wpływ na wahania strojenia przy oryginalnym tunelu więc możesz tą różnicę pominąć jako nieistotną.

Ostatnia edycja:
No i niestety popełniłeś błąd. Większa średnica i nieco dłuższy tunel sprawiły, że strojenie się podwyższyło.
Z obliczeń w WinISD i z pomiarów strojenie wychodzi mi około 40 Hz. Nie wiem na 100% jakiej długości jest BR w oryginalnych FX-300, ale na rysunku podany jest wymiar 160 mm, co przy 35 l daje mi 36 Hz... Gdzieś się musiałem walnąć w obliczeniach jak sobie wymyśliłem, że taki BR będzie ok :(
Z drugiej strony dając BR o mniejszej średnicy, obniżam jego efektywność. Pomiar impedancji z przekrojem BR zmniejszonym o 20 cm2: 65468432.jpg Nie wygląda to najlepiej...

Walki ciąg dalszy :angry:
Wymieniłem BR na mniejsze (oznaczenie 70x220) i starałem się uzyskać jak najlepszy efekt skracając rurę co 1 cm jednocześnie robiąc pomiary.
Niestety wymiana BR nie przyniosła żadnej poprawy, na ucho bas jest nadal nierówny i podbity w wyższym paśmie. Na pomiarze nearfield niezależnie od długości BR (16-22 cm) widać podbicie rzędu 5 dB w okolicach 80-90 Hz.
W końcu doszedłem do wniosku, że trzeba sprawdzić rzeczywiste parametry AWX-ów i jeszcze raz zasymulować to w WinISD. I tu zaczęły się jaja...
Pomiary robiłem już wcześniej dla głośników, których parametrów nie znałem i zawsze wyglądały wiarygodnie. Sprawdziłem jeszcze raz kable i jiga no i inaczej wyjść nie chce:
Fs = 51,28
Vas = 17,3
Qts = 0,65
Qms = 21,32
Qes = 0,67
Powyższe parametry są dla "najgorszego" egzemplarza.
Z ciekawości wklepałem sobie te parametry do WinISD. Dla obudowy 38 l i strojenia 40 Hz rzeczywiście wychodzi górka ze szczytem 88 Hz (co prawda mniejsza, bo około 2,3 dB, ale jednak).
Czy to możliwe, że parametry tych AWX-ów aż tak odbiegają od podanych przez producenta? Prawdę mówiąc nie chce mi się w to wierzyć i bardziej obstawiam swój błąd, ale już nie mam pomysłu gdzie go mogłem popełnić...

Na zwykly jigu nie zmierzysz poprawnie wszystkich glosnikow. Sa rozne metody pomiarowe i zazwyczaj trzeba glosnik napedzic zewnetrznym wzmacniaczem aby zblizyc sie do realnego pomiaru.

Dla porównania pomiar zrobiony sinusem Artą:
Fs = 49.07 Hz
Re = 12.00 ohms[dc]
Le = 97.76 uH
L2 = 1194.03 uH
R2 = 4.02 ohms
Qt = 0.69
Qes = 0.73
Qms = 12.69
Mms = 16.94 grams
Odbiega od tego co wyszło w SW (szczególnie Qms), ale nadal jest daleko od danych producenta.
Wydaje mi się, że najpewniejszy jest pomiar dobrym multimetrem głośnika podłączonego do wzmacniacza i traktowanego generatorem sinusa. Pobawiłem się w ten sposób przed chwilą i częstotliwości rezonansowe wychodzą mi identyczne jak w przypadku pomiaru przy pomocy jiga.

Wydaje mi się, że najpewniejszy jest pomiar dobrym multimetrem głośnika podłączonego do wzmacniacza i traktowanego generatorem sinusa. Pobawiłem się w ten sposób przed chwilą i częstotliwości rezonansowe wychodzą mi identyczne jak w przypadku pomiaru przy pomocy jiga.

Dlatego buduje sie "specjalnego" jiga do arty, ktory umozliwia podpiecie zewnetrznego wzmacniacza i podanie na glosnik odpowiedniej mocy. Bez tego pomiar bedzie niedokladny.

Jeśli nie warto się czepiać parametrów, to co może być powodem takiego podbijania fragmentu pasma? Kartę i wzmacniacz pomierzyłem, do 1,5 kHz jest płasko.

pomiar 2.1.jpg
Nie wiem czy czytelnie udało mi się te wykresy ustawić...
Czarne są wykresy głośników, czerwony BR.

Wykres sie wstawil, ale podzialka fatalna. Daj pasmo od 20 do 20 000, co 10hz na basie i co 5db na osi db.

pomiar 2.1b.jpg
Niestety forum tak wolno chodzi, że nie udało mi się wstawić właściwego pliku w dostępnym czasie edycji posta >:(

Wg mnie strojenie jest zdecydowanie za wysokie. Poza tym napewno masz sprawny mikrofon-preamp, skalibrowany? Pasmo karty i wzmacniacza napewno rowne w pasmie 20-20000?

Ps. Awx nigdy w zyciu bym nie zapakowal do BR, tylko TL.

W tej chwili strojenie wynosi około 34 Hz (z obliczeń jak i z wykresu impedancji), mniej więcej takie samo jest w oryginalnym FX-300.
Preampa sprawdziłem. Mikrofon niestety nie jest pomiarowy, tylko jakiś porządniejszy elektret. Przy pomiarach innych głośników górka w tym miejscu mi nie wychodzi, więc zakładam, że nie jest tragiczny.
Najgorsze jest pasmo karty, ale pomiędzy 30 a 1500 Hz jest płaskie, powyżej wznosi się delikatnie do +3 dB, ale to już nie gra roli w tej chwili.
TL na 2,5 drogi? Chyba sporo miejsca by zajęły takie kolumienki...

Dziwnie wyglada ten pomiar, szczegolnie portu. Wyglad jakby rezonans polfalowy z obudowy wylazil przez tunel tworzac podbicie przy 70hz. Napewno zrobiles obudowe tak jak na zdjeciach STX? Tam obudowa jest zbudowana tak aby przeciwdzialac takiej sytuacji.

Jak już pisałem, moja obudowa ma inne wymiary. Już gdzieś w tym wątku wklejałem ten rysunek:
prz.jpg
Jak trzeba to mogę zamieścić dokładny schemat.
Nie chciałem kopiować FX-300, bo po pierwsze nie odpowiada mi ich wygląd, a po drugie chciałem pobawić się trochę w budowanie takiej kolumny. Pomiary i zagłębianie się w teorię mi nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie.

Powrót