• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Niskotonowe 8'' do 200zł sztuka

zaryzykuje i wezme visatony w200s zobaczymy jak zagraja, albo Dayton Audio DC200-8, wydaje sie sprawdzac lepiej w 30L obudowie zamknietej od Visatona i jest o 30zl tanszy

zamawial ktos z http://loudspeaker.pl?

Ostatnia edycja:
A może po prostu weźmiesz STX GDN 22-140-8-SCX (W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X), parametrami zbliżony do tego Visatona W200S. Mniejszy problem jak nie podpasuje.

Wiem ze okropnie marudze ale szkoda mi tych skrzynek i musze cos do nich znalezc, a co powiesz na daytona dc 200-8 s a po 130zł i wypadaja w tej obudowie ciut lepiej od visatonów (wg symulacji)

Visatony sa po 160zl

Ostatnia edycja:
Monacor cenowo wypada lepiej, ale w sumie ten glosnik tez jest dosc mizerny, Xmax tylko 4,5mm to bida. Chyba bym juz wolal kupic tanszego Stx o ile wpasuje sie w obudowe. Za 150 wybralbym beyme 8br40/n, a najlepiej porzucil pomysl odnowy tych skrzynek, bo suma sumarum nie maja one przyszlosci, a wymiana glosnikow bedzie wiazala sie z niemalymi kosztami. Do tego nie ma gwarancji jak bedzie dziala ze zwrotnica.

Zwrotnice sobie przestroje z zerowym wkladem finansowym bo mam kilogramy roznych cewek itp ;p

A coś z Tesli? jakies arny 226, tylko ciezko to dostac

Ostatnia edycja:
Nowych kolumn za cene tych basow tez nie zrobie, wygladac bedzie normalnie, a grac? sie zobaczy, jesli mialbym robic nowe kolumny to tylko zamkniete.

Peerlesy niedostepne nigdzie
Wiec na polu bitwy zostaje Dayton DC 200 i Visaton, porownuajc symulacje i cene to dayton wypada lepiej

Ostatnia edycja:
A moze lepiej by bylo w tych koszach zamontowac nowe membrany z cewkami? Taniej by wyszlo od nowych glosnikow, a rozwiazanie i tak jest przeciez tymczasowe. Niebawem zrobisz nowe, lepsze paczki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

SLS 8 kupisz w niemczech, ale tanio to pewnie nie bedzie np http://www.lautsprechershop.de

Właśnie plan byl taki aby wlozyc tu cos co zagra sensownie i posluzy kolejny rok czy dwa az znow zmajstruje cos lepszego.
mam kilka par kolumn w domu wiec sluchac muzyki mam na czym ;p

Przewertowalem w symulacjach wszystkie dolstepne chyba glosniki 8 calowe w zalozonym budzecie i najlepszy stosunek ceny do mozliwosci wykazuje dayton dc 200, 500zl to nie wielkie pieniadze zobaczymy jak to zagra

Ostatnia edycja:
Visatony dojechały, pierwsze wrażenie bez wygrzania i nawet zmian w zwrotnicy jaknajbardziej pozytywne, robią konkretna robote, pomimo ze budżetówka to wykonanie solidne, minus to miekka membrana

Powrót