Teraz to powinien Pan napisać kolejną książkę, pt. "Praktyczne metody projektowania zwrotnic głośnikowych w warunkach domowych", bo wstęp już był.

Zakładamy, że teorię obwodów już mamy za sobą.
W treści powinny znaleźć się następujące zagadnienia: budowa tzw, "jiga", pomiar impedancji, pomiar parametrów T/S metodą "added mass" i "closed box" , pomiar SPL i fazy, oraz zależności fazowych pomiędzy głośnikami.
Wytłumaczenie co to jest "offset" pomiędzy centrami akustycznymi głośników i jak on wpływa na zgranie fazowe i wynikowy SPL, i w ogóle co to jest zgranie fazowe i zgranie czasowe.
Pomiar w dalekim polu, pomiar w bliskim polu i jak złożyć te pomiary.
Co to jest pomiar bramkowany i do czego służy.
Co to jest efekt "baffle step", jak go interpretować na pomiarach wykonanych w warunkach domowych i jak kompensować zwrotnicą.
Powinny być porady jak ustawić kolumnę do pomiarów, aby wyeliminować jak najwięcej odbić.
Do tego liczne przykłady pomiarów wykonanych w takich warunkach.
Na koniec liczne praktyczne przykłady projektowania układów 2, 2,5 i 3 drożnych z komentarzem no co zwrócić uwagę przy projektowanie każdego z tych układów
Oczywiście wszystko w odniesieniu do pomiarów w warunkach domowych, bez żadnych komór bezechowych i używania profesjonalnego sprzętu i oprogramowania za grube $$$.
Takiej książki chyba nie ma, nawet w j. ang.
Wszystkie te informację można oczywiście znaleźć na forach internetowych, ale początkujący czują się kompletnie zagubieniu w ich gąszczu.
Sam jak zaczynałem bawić się w to hobby, to nie za bardzo wiedziałem od czego zacząć, chociaż jestem elektronikiem z wykształcenia i "teoria obwodów", czyli układy RLC, filtry pasywne, zagadnienie fazowe itp. akademickie rozważania nie były mi obce...