• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowe kolumny (DIY) do 1k.

Reakcji
101
Witam. Pytanie z ciekawości. Aktualnie posiadam Bolero 200, całe odnowione tj wszystkie 4 niskotonowe posiadają nowe zawieszenia + centrowanie cewki, nowe rezystory superes, kondensatory cross-cap itd (nowe pcb od zwrotnic, zwrotnica podzielona na średniotonową - jest w komorze od średniotonowego oraz nisko i wys. tonowa, w miejscu oryg zwrotnicy. Do tego nowe okablowanie procab LS15 i LS25. No i nowe wysokotonowe + zmiany w zrotnicy na gdwk 10/80/19. Czy jest sens sprzedawać te kolumny i zrobić nowe tak do 1k ? Tzn chodzi mi o to, czy nowe kolumny do 1k będą lepsze niż aktualne moje.

Pozdrawiam

Jeśli ogarniasz projektowanie zwrotnic to zmień wysokotonówke na lepszą a kolumny dostaną nowe życie, obecny gdwk to zdecydowanie najslabsze ognowo calych kolumn.

Wcześniej wysokotonówka była jeszcze gorsza ;) gdwk 8-11/120

No, ale idąc dalej.. Jaką wysokotonówkę warto by wstawić?

Odnośnie pomiarów - będzie problem, jeśli nikt z okolic nie pomoże lub ktoś kto ma Bolero i znajomych, którzy ogarniają pomiary.

To nic ze wczesniej byla jeszcze gorsza, tonsil mial slabe kopulki.
Ja widział bym cos wysokoefektywnego alu, tytan coś jak Seas 27tbfc/g lub visaton dsm 25 ffl.

Żałuję, że przed zakupem nowych gdwk nie napisałem tutaj tematu. No, ale cóż. Odnośnie visaton dsm 25 ffl, na razie znalazłem tylko w conrad.pl , dostanę gdzieś jeszcze w PL?

Jeszcze mam pytanie, słucham większości rodzajów muzyki (ale też bez przesady, nie słucham techno,disco polo itp) ten seas może być?

w conradzie mam po 229zł. Może jakieś inne propozycje oprócz tych dwóch?

Ja temat modyfikacji bym odpuścił, no chyba że faktycznie znasz kogoś kto ogarnie ci porządnie te zwrotki, a nie coś tam policzy na kalkulatorze... 1k to kasa na wszystko od głośników po skrzynki?

Tak, od głośników po skrzynki. Jedyny + to taki, że skrzynki będą zrobione porządnie na frezarce i na pewno za płyty zapłacę dużo mniej.

Ja bym te Bolero sprzedał, dołożył ten tysiąc i robił nowe kolumny.
Na 100% zagrają lepiej jakościowo.

Natomiast nie wiem jak z basem, bo z tego co widzę to w Bolero masz BP6TH na tandemie... nie jestem pewien czy projekt 2way w BR dorówna basem Bolerom.
Przydał by się projekt 3way, ale za kwotę 1000-1200 (w zależności za ile sprzedaż te Bolero) to nie wiem czy dasz radę złożyć dobre 3way.
Natomiast 2way na pewno.

Do końca roku powinien się pojawić projekt za ok 1300zł ze zwrotkami - dobre jakościowo 3-way :)

No zależy mi też na dobrym basie, bo jak wiadomo, w Bolero jest on na bdb poziomie. Zależało by mi na 3-way. Jeśli uda mi się sprzedać za 800zł (marzenie) to mogę dorzucić maks do 1300zł.

Tzn wszystko zależy od tego czy uda mi się sprzedać kolarzówkę. Jeśli za 1600zł nie pójdzie to ją zostawiam (nie chcę wyjść na minus). Także dopiero jakoś w grudniu bym sią zabrał za nowe.

Nie chcę XT25, jak chcesz XT25 to zrób projekt. Ja tego głośnika nie lubię.

Powrót