• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy DAC :)

Potwierdzam, że 2xAD1865 to nie jeden. Gra jeszcze lepiej. Mam jeszcze zapasy i tym razem zastosowałem podstawkę, porównam z innych lat produkcji oraz z literą K i bez - taki fetysz:)

A jakie zmiany najbardziej rzucają Ci się najbardziej w uszy? :)

A jakie zmiany najbardziej rzucają Ci się najbardziej w uszy? :)

Nie lubię opisywać dźwięku.Jest więcej ciarek po plecach;)
Lubie dźwięk jasny, rozdzielczy, bez dołków, górek gdziekolwiek i najważniejsze to z prawidłową barwą i wybrzmieniem. Wcześniej trochę narzekałem na ten DAC. Na tą chwilę czuję, że jest dużo lepiej w aspektach jakie preferuje. Czuć spokój w muzyce, pojedyńcze wybrzmienia mają swoje piękno, muzyka emocjonuje... zaraz rymy będą,a poco? Polecam modyfikacje zdecydowanie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zmiana zniekształceń na poziome 0,002% nie powinna być słyszalna wg mnie, a odnosi się do sygnału wejściowego 0dB. Może to kwestia dość drastycznej poprawy tych zniekształceń na poziomie -60 -80 dB sygnału wejściowego. Ktoś z wiedzą wywoływany do tablicy!

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeszcze jedna uwaga. Wcześniej grałem na pojedyńczej kostce od 3Lite - bez literki K, kanapkę zrobiłem z tego co miałem czyli z literką K. W najbliższym czasie wylutuje układy od 3Lite z reszty moich DAC... chyba coś wspominał, iż lepiej brzmieniowo się sprawują te bez litery K

Ostatnia edycja:
Ja mam dwie kości bez K. Muszę zrobić tego moda w końcu.
Nie zostały Ci może precyzyjne rezystory konwersji 500R? Chętnie bym odkupił.

Ja mam dwie kości bez K. Muszę zrobić tego moda w końcu.
Nie zostały Ci może precyzyjne rezystory konwersji 500R? Chętnie bym odkupił.

Rezystory konwersji są w obudowie THT. Mogę Ci wysłać 2 szt. 1K MBB0207-25 0,1%. Podlutujesz od spodu płytki do istniejących i będzie 500R. Pisz PM jak jesteś chętny. Jutro mogę wysłać bo będę na poczcie :D

Potwierdzam, że 2xAD1865 to nie jeden. Gra jeszcze lepiej. Mam jeszcze zapasy i tym razem zastosowałem podstawkę, porównam z innych lat produkcji oraz z literą K i bez - taki fetysz:)

Pisałem, że na dwóch kościach gra dużo lepiej;) Doszło nasycenie, precyzja i swoboda, przynajmniej ja tak pamiętam swoje pierwsze odsluchy po powrocie daca od Konrada.

Mógłbyś cyknac fote z góry swojego daca, jestem ciekaw gdzie dokładnie dołożyłeś radiatorki. Mi się grzeje ten dac na bogato, ale gra pięknie.

Odnośnie lepiej grających kości, to chyba nie w sensie, że z litera K są słabsze, tylko data produkcji miała wpływ na to, jak to gra ostatecznie.

Ostatnia edycja:
Adam dołożyłem radiatorki tam gdzie są potrzebne. Wszystkie są widoczne na zdjęciu.
Jeszcze dodam: Miałem troszkę dac-ów, ale ten z dwoma kościami to już półka na tyle wysoka, że chyba nie było u mnie dotąd lepszego.
Literka K oznacza układy wyselekcjonowane pod względem zniekształceń, literka J informuje nas o jeszcze mniejszych zniekształceniach.

To fakt, że rocznik niestety też jest ważny. Żonglerka...
Ciekaw jestem tych w obudowie ferrytowej, z najstarszej produkcji. Leciwe NE 5532 w obudowie ferrytowej to rarytasy, które grają - jak żadne współczesne po 1,50 PLN

Ostatnia edycja:
W sumie podbiję temat, ponieważ mam jeszcze kilka płytek do tego przetwornika (https://diyaudio.pl/showthread.php/29189-PCB-AD1865-DAC-oraz-AD1865) :)

Przy okazji, poniżej zdjęcie DAC'a od kolegi paproch z dzisiejszej przeróbki na 2x AD1865N:

01f33b9af71edb682b5c51f3e1354e60_1519393858.jpg

f62786ed349845a1ba30242667c0387a_1519393861.jpg

757c2a560085149afb3aa65b5e7cd315_1519393863.jpg

A ja mam pytanie do kolegów czy ktoś ma ten DAC koło Gdańska tak aby można było podjechać i go posłuchać?

Powrót