• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy wzmacniacz dla Mariana

Bardzo dobry wzmacniacze tranzystorowe, które polecam:
Pioneer A-705R - elektrownia - bardzo potężny wzmacniacz.
Marantz PM66SE KI - naprawdę naturalny dźwięk - rozłożył Denona 1500 na łopatki - mocowo może nie, ale jeżeli chodzi o dźwięk to tak.
Nad C372 - to jest monstrum. Naprawdę bardzo przeogromnie mocny wzmacniacz z super dźwiękiem. Naprawdę jest czarujący. Zrobił to samo z Marantzem co Marntz z Denonem :) na zdjęciach wygląda dużo gorzej niż w rzeczywistości. Bardzo mi się podobał.
Jeżeli masz kasę to Roksan Caspian to wzmacniacz nr. 1 na mojej liście to Roksan Caspian. Nigdzie nie słyszałem takiej średnicy i basu. Naprawdę szokujący dźwięk, a wysokie tony pojawiają się kiedy mają.
Wiem, że temat ewoluował na lampy, wojna między nimi, a tranzystorami nie została rozstrzygnięta.

dolphin123 napisał:
Moje trafa mają wymiary 45x43x35 i nie ma bata z tego ukręcić 4W. I pasma też nie będzie jak z TG2,5 , ale nie o to chodzi w tym projekcie. Ma być po prostu niewielkich rozmiarów jako sprzęt do kompa z niewielkimi monitorkami. Nic więcej od tego nie wymagam.
Gdzie dorwałeś takie mikrusy?

Słuchajcie,czy w mojej lampce da rade zrobić wyjście słuchawkowe? Jeśli tak to jak się do tego zabrać?

Da się... Jakie masz w nim trafa? Z tego co pamiętam tg 2,5 i 5 miały odczepy na wyjście słuchawkowe

marian, niestety nie widzę żeby w tym temacie był podany model traf :wink: Zapytaj poprzedniego właściciela co tam siedzi :wink:

csbiczek napisał:
Z tego co pamiętam tg 2,5 i 5 miały odczepy na wyjście słuchawkowe
nie nie tam siedzą TG5-53 ale z tego co pamiętam mają odczepy na słuchawki zaraz sprawdzę co i jak to napiszę.

Zrobiłem odsłuch lampy w dużym pokoju (20mk)... czapki z głów panowie :smile: Wiadomo,z basem problem ale reszta pasma,selektywność,stereofonia to po prostu bajka,i nawet nie trzeba było mocno rozkręcać żeby było dobrze słychać,nie dochodziłem nawet do 1/2 gałki,powiem nawet że w większym pokoju słuchałem ciszej niż w mniejszym (12mk).

Zastanawiam się nad przerobieniem moich monitorów na TL z racji basu. Tylko czy jest sens? może od razu zrobić TL na lepszych głośnikach a te monitory sprzedać?

marian napisał:
Tylko czy jest sens? może od razu zrobić TL na lepszych głośnikach a te monitory sprzedać?
zrób sobie coś na jakiś szerokopasmowcach o efektywności powyżej 90db a zobaczysz co się stanie a te se zostaw albo sprzedaj.

No tak myślałem ale jaką szerokopasmówkę polecacie oprócz ARZ-tki? Jak już bym robił takie kolumny na szerokopasmówce to bym łączył ją z jakąś wysokotonówką i niskotonowcem,tyle że bas by był aktywny. To wszystko w jednej obudowie,coś ala WLM-y.

Jeśli brakuje basu a głośność jest ok to może lepiej pomyśleć o jakiś lepszych trafach. Te tg5 pewnie nieźle obcinają skraje pasma.

I tak chcę zrobić nowe kolumny,pora abym zaczął nad tym myśleć.

marian Lukasz N bedze robil TL dla monacora sph-68x i mysle ze warto sie nim zainteresowac jak chcesz szerokopasmowki ;)

kombo napisał:
Te tg5 pewnie nieźle obcinają skraje pasma.
tu kolega ma racje wymieniając trafa na profesjonalne zyskamy ogromną różnicę nie tylko w niskich rejestrach. A ten wzmak właśnie był konstrułowany do takich traf te miały być tylko na próbę.

Podłączę się, żeby niepotrzebnie nie mnożyć tematów ;)
Szukam wzmacniacza do 500zł. Z tego co tu wyczytałem warta uwagi jest Yamaha ax-700. Jak myślicie, chyba wystarczy by pociągnąć kolumny na HDS-180exc?? Aha no i ile można dać za taki wzmacniacz żeby nie przepłacić ;)

Czym AX-730 różni sie od AX-700 oprócz designu?? Warto sie nim zainteresować??

Powrót