• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obudowa do UniAMPa.

• Autor wątku Autor wątku gi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dostalem wycene pierwszego projektu UNI-obudowy.
poki co pokusilem sie o gieta blache aluminiowa 1,5mm a na front 5mm
prototyp na gotowo z malowaniem bedzie kosztowac ok 200pln. teraz czekam na wycene z blachy stalowej - moze bedzie jeszcze taniej.

cudny90, jak za prototyp to nie jest zle;) kilka sztuk i bedzie taniej, mam tez nadzieje ze ze stalowej blachy zejdzie sie z cena...
zeby kosztowala tak 150pln byloby siwietnie;)

Odnośnie obudów moim zdaniem jednym z lepszych rozwiązań jest przejrzeć allegro w poszukiwaniu starych amplitunerów itp. Chodzi o uszkodzone, bo tańsze :) Dodatkowo można jeszcze wyjąc jakieś podzespoły typu radiator, trafo. Można również popytać się znajomych, często w piwnicach leży stara elektronika. Ja zdobyłem tak Tosce, obudowę po magnetofonie Unitry oraz rozwalony amplituner Yamaha. Wystarczy dorobić frontowy panel i czasem malowanie i już efekt jest niezły. Zwłaszcza, że mamy już niektóre otwory :)

na pewno zamowie prototyp. czekam tylko na porownanie ceny z blachy stalowej.
jak beda zainteresowani mozna bedzie zamowic kilka sztuk;)

no to git;) a rozne wersje pod siebie mozna bedzie zamowic czy lepiej jakby wszystkie takie same byly ?

oki mam juz pozawijane blachy - ponizej zdjecia.
jak na prototyp, biorac pod uwage ze pierwszy raz cos takiego projektowalem (a wiadomo ze przy kazdym zgieciu wymiar sie zmienia) uwazam ze jest conajmiej ok;)
sa dwie rzeczy do poprawki ale ze tak powiem kosmetyczne;)
prototyp ze wzgladu na ilosc i duzy odpad poki co jest w miare kosztowny, a jeszcze malowanie i anoda.
jednak przy juz przy kilku sztukach powinno wyjsc calkiem przyzwoicie i rozsadnie.
w przyszlym tygodniu postaram sie miec na gotowa ta skrzynke i pewnie bedzie do oddania;)

aha. obudowa jest tylko przylapana z gory i nic pozatym wiec stad ta tasma;P

mIKI, widzę, że pijesz Nałęczowianke jabłkowo-gruszkową :) Najlepsza ;)

Co do obudowy .. jeden wielki poskładany kawał blachy ;) Jest dobrze.

tak na oko mysle ze jak z aluminium to ok 200pln za wykonczona obudowe.
teraz ogladalem i widze ze blacha stalowa 0.5 - 0.7mm tez jest calkiem i wystarczajaco sztywna. wiec cena powinna byc nizsza;)

Ja tez zabieram się za odbudowa do uniampa. Kolega mi podrzucił obudowę po jakimś starym wzmaku który leżał uszkodzony u niego w domu, niestety sama obudowa. Wymiary ma na oko 400*300 i 90 wysokości, radiator w uni ma 100 więc go trochę wysune do tyłu i zobacze jak to będzie się prezentowało. Front i tył wykonam z aluminium ok 2-3mm grubości i 90 wysokości <hehe na styk mam akurat coś takiego na 90 wysokości>

a czy taka z radiatorami na bokach tez bedzie dostepna miki ?

[ Dodano: 2008-09-12, 11:51 ]
i tyl zeby widac jak to jest zlozone

Załączniki

• 111_660.jpg
    111_660.jpg
    24.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 222_583.jpg
    222_583.jpg
    32.6 KB · Wyświetleń: 0
dolphin123, taka jaka pokazales nie bardzo wyjdzie w technologii gietcia.
ale robie tez obudowy z 3mm alu skrecane na slupkach. zamiast boczkow mozna dac radiator i nie ma problemu.

Te poprzednie byly na slupkach. I byly z nimi niezle jaja ludzie costam wklejali zdjecia z takimi niedorobkami ze szok :).. w sumie dobrze ze ktos takie cos organizuje ale jakosc wykonania musi byc.

Powrót