A włączenie świateł mijania/drogowych wystarczy?Manstaff11 napisał:Akumulator może być odłączony jeśli zostanie podłączone sztuczne obciążenie, w przeciwnym wypadku może ulec spaleniu mostek i regulator napięcia
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A włączenie świateł mijania/drogowych wystarczy?Manstaff11 napisał:Akumulator może być odłączony jeśli zostanie podłączone sztuczne obciążenie, w przeciwnym wypadku może ulec spaleniu mostek i regulator napięcia
biorac to na logike to chyba takcursor napisał:A włączenie świateł mijania/drogowych wystarczy?
chodzi o to, że kiedyś obiło mi się o uszy, że w taki sposób można sprawdzić, czy alternator nie ładuje. Jeśli po odłączeniu plusowej klemy auto nie zgaśnie, oznacza to, że ładowanie jest odpowiednie.Manstaff11 napisał:A tak w ogóle to po co odłączać akumulator podczas pracy silnika?
a jakiem mocy powinien być ten opór? Tak mniej więcej? 30 wat?Manstaff11 napisał:podczas użycia tego wyłącznika załączane jest sztuczne obciążenie w postaci rezystora kilku omowego, które zabezpiecza alternator przed spaleniem
żuberek napisał:chodzi o to, że kiedyś obiło mi się o uszy, że w taki sposób można sprawdzić, czy alternator nie ładuje. Jeśli po odłączeniu plusowej klemy auto nie zgaśnie, oznacza to, że ładowanie jest odpowiednie.
żuberek napisał:a jakiem mocy powinien być ten opór? Tak mniej więcej? 30 wat?
żuberek napisał:No i co z tym obciążeniem poprzez włączenie świateł mijania?
Czekam na odp Manstaff11, bo widzę, że jesteś obeznany w temacie.
jesteś zapewne dobre 4 semestry przede mną.Manstaff11 napisał:Dziękuje za uznanie, jestem na tyle obeznany co mi daje siedzenie na forum motoryzacyjnym oraz dlatego, że studiuje elektrotechnikę,
Chyba elektromagnetycznego. :wink:żuberek napisał:mam przedmiot" teoria pola magnetoelektrycznego"
heh... ale wtopa... Masz racje.pegelmesser napisał:Chyba elektromagnetycznego. :wink:żuberek napisał:mam przedmiot" teoria pola magnetoelektrycznego"
żuberek napisał:jesteś zapewne dobre 4 semestry przede mną.Manstaff11 napisał:Dziękuje za uznanie, jestem na tyle obeznany co mi daje siedzenie na forum motoryzacyjnym oraz dlatego, że studiuje elektrotechnikę,
Również studiuje elektrotechnike, lecz specjalizacja elektroenergetyka i dopiero w tym (trzecim) semestrze mam przedmiot" teoria pola magnetoelektrycznego" i "podstawy mechaniki i mechatroniki (mam nadzieje, że tam już ta wiedza mi sie przyda).
Jeszcze raz dziękuje za pomoc. Jakbym mógł, postawiłbym piwo.
Do szczęścia brakuje mi tylko znajomość zakresów napięć optymalnych na aku (przy pomiarze ładowania).
Wiem tylko, że na wysokich obrotach bez zbędnych odbiorników nap. nie powinno przekraczać 14.4 V
PWSZ Kalisz (jakieś 150 km od Poznania w stronę pomorskiego)Manstaff11 napisał:Gdzie studiujesz?
Ale co to dalo jak z powrotem i tak musiałes aku zanieśc do garażu żeby odpalic glamota.Chester11-86 napisał:nie chciało mi się nieść akumulatora z garażu aby go podładować, zawsze pod blokiem odpinałem akumulator na odpalonym silniku a samochodem jechałem do garażu
pegelmesser napisał:Ale co to dalo jak z powrotem i tak musiałes aku zanieśc do garażu żeby odpalic glamota.
no nie do koncacursor napisał:Co do samego ładowania, to w starszych autach jest ono na poziomie 14-14,4V. W nowszych(np. BMW E38, E39, X5 E53 itd, astra H) jest już na poziomie 13,8V i jest to całkowicie normalna wartość, której nie ma co się obawiać.