• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Odgrody na przetwornikach vintage

Reakcji
0
Robie je dla kogos, ale pierwsze proby zmuszaja mnie do ukonczenia swojego projektu OB ;).

Uzyte przetworniki to szerokopasmowe Fostery 16 cm, owalne Tesle ARE 667 jako bas i Seas alnico jako supertweeter.

Wymiary odgrody: 40 cm szerokosci, 110 wysokosci, 25 cm skrzydla (razem 90 cm odgroda lamana dla basu).

Material - sklejka 12 mm, podstawa z plyty OSB 10 mm.

Kilka zdjec z telefonu komorkowego:

odgrody.jpg

dziury.jpg
odgrody3.jpg

odgrodyzglosnikami.jpg

i jak gra ?
Bo wygląda , nie będę Cię oszukiwał - mi się zupełnie nie podoba ;P

Powiem tak. Ta konkretna konstrukcja zagra w czwartek, czekam na kable, kondensatory i cewki. Robilem jedynie wstepne testy, ale doskonale wiem juz od dawna "z czym sie je" OB (Open Baffle).  W przypadku tej konstrukcji filtrowanie bedzie bardzo proste. Cewka pojedyncza da basowcow (laczenie szeregowe i rownolegle), kondensator dla szerokopasmowca i kondensator dla supertweetera. Wykorzystam naturalny dosyc ostry spadek tego glosnika. Filtrowanie na czestotliwosciach ok 400 i 10 kHz. Wyglad - to surowa sklejka, do tego dla 99.9% spoleczenstwa nawet ukonczone beda dziwaczn. Choc widzialem swietnie wizualnie rozwiazane komercyjne odgrody, patrzcie Jamo R909.

Dzwiek z tego typu konstrukcji, na przetwornikach jakie zastosowalem? Cos co sprawia, ze czlowiek zachodzi w glowe czemu nawet drogie hi-end komercyjne solidne "skrzynie" tak nie graja... Zjawiskowa scena, namacalna srednica (nie gorzej pzy tych przetwornikach niz na kosztujacym krocie np Lowtherze), gora - zalezy od supertweetera, ale szwow sie nie uswiadczy. Bas? Cos, co powoduje dlugotrwaly opad szczeny, wywoluje niesamowide zdumienie i niedowierzanie. Co wiecej w odroznieniu od tradycyjnych konstrukcji jest on calkowicie lokalizowalny w przestrzeni! Razem z calym spektrum buduje ogromna i namacalna scene. Zaraz po weekendzie zapraszam na odsluch. Potem je oddaje osobie, dla ktorej je robie. Chce, by to co napisalem nie bylo przez Was postrzegane jak slowa debila, co postradal wszelkie zmysly. :) Serio, kto sie pisze na odsluch?

(PS. sorki za literowki etc. Pisze z komorki jadac autobusem do domu i nie mam sily czytac i poprawiac)

Dlaczego odgrodowcy montuja glosniki od wewnatrz skrzyni? Przeciez to zmienia pasmo przenoszenia a w przypadku tweetera tym bardziej moze spowodowac nieporzadane rezultaty

W teorii tak, w praktyce to wyglada troche inaczej ;) Tym bardziej, ze wszystkie uzyte przeze mnie glosniki byly zaprojektowane do montazu od tylu. Zeby bylo smieszniej graly przez "szmate" :). Jestes z Kato, wpadasz na browca?:>

Wpadne, juz o tym myslalem - jestem dokladnie z siemc wiec mam 43 i 27 w twoja strone. tylko czasu troche musze znalezc :)

Spoko, najlepiej 43, bo jedzie wzglednie blisko mnie (3 minuty z buta od przystanku), lub 27 (8 minut z buta) ;). Moze max jutro je odpale juz. Wykanczal wizualnie bede w przyszlym tygodniu.

Maniura_pl, niekoniecznie. Horny na ARZ maja sie do tego nijak, to raz, a dwa tego typu przetworniki (najwazniejszy tu jest szerokopasmowy foster) sa trudno osiagalne. Moze to byc Saba, jakis Isophon, Philips z epoki etc. Nie mowie juz o Klangfilmach i podobnych ;).

[ Dodano: 2009-05-07, 12:20 ]
maq73, zapraszam, ale tylko przyszly tydzien wchodzi w gre, potem je oddaje we wlasciwe rece ;).

jw_amigowiec napisał:
Choc widzialem swietnie wizualnie rozwiazane komercyjne odgrody, patrzcie Jamo R909.

Zajebiste, są gdzieś jakieś konstrukcje diy na kształt tego Jamo ? O_o

gi, sporo tego widzialem, np na audiostereo (na ktorym nawet chyba nie jestem zarejestrowany). ;) Tam jak ludzie wyczaili ze za 150 zl mozna kupic radio Saby z kompletem glosnikow, wyczaili jak to gra, to cena tych radyjek podskoczyla o kilkaset procent na allegro. Bawili sie tez w projekty przypominajace R909 wizualnie.

Wlasnie z jednej cherlawej elipsy w odgrodzie w mono wycisnalem bas gleboki jak w rasowym subie.

[ Dodano: 2009-05-13, 21:50 ]
W trakcie jeszcze, pozostalo wykanczanie etc. Tutaj sie rozgrywaja - testuje je.

odgrody.jpg

A w tle graciarnia ;).

[ Dodano: 2009-05-21, 02:50 ]
lakierobejca.jpg

1 warstwa schnie

[ Dodano: 2009-05-26, 00:08 ]
odgrody3n.jpg

Powrót