• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

odkurzacz do wiórów drewnianych

Niestety nie cykne fotki. Jesli by mnie ktos zobaczyl z aparatem w reku lub tel. to był bym bezrobotny. Postaram sie zwymiarowac :)

Wymiary sa w milimetrach. Mierzylem zewnętrznie. Grubość scianki to 2.8 mm.
I śmiem stwierdzic ze ten cykuś nie zasysa płynu do odkurzacza.

PS. nie jestem zawodowy technik rysunku wiec sory za bledy.

Załączniki

Proponuję olać tanie marketówki i wziąć Polskiego składaka, od Profi Europe.
Składają je w Rzeszowie, jakiś odłam starego zelmera.
Praktycznie każda firma sprzątająca jaką znam, korzysta z tych odkurzaczy, a babki są utalentowane i czasami po miesiącu łapią się że worka nie włożyły.
Ogółem bez problemu jest dostęp do części zamiennych, przynajmniej jak gadałem z gośćmi jak mi montowali dodatkową rurę do odkurzacza.

Sam kupiłem na miejscu w fabryce Profi 5, ogarnął cały remont, jako odkurzacz do wszystkiego, szlifowanie gipsu, pracę z ukośnicą, frezarką, bez żadnych problemów.
I ma stałe zajęcia jako odkurzacz domowy, bo żona jak zaczęła nim odkurzać to oddała teściowej samsunga, a tym odkurza na co dzień.

http://allegro.pl/odkurzacz-przemyslowy-profi-1-hotelowy-samochodowy-i4952314607.html
http://allegro.pl/profi-europe-odkurzacz-profesjonalny-profi-5-i4961099453.html

To ja juz wolę Karchera MV3 :P którego mam w casto za pare groszy ;) i robi robotę... do drobnych wiór worek i lecim :D

Mam taki i nie nawala narazie. Jedyny niedogodność to sztywna plastikowa rura, ale za tą cenę to chyba standard.
Dobry wybór, przy dłubaniu od czas do czasu worek na długo starcza.

Znajomy w fimie używa Macallistera mac1400 i od kilku lat ciężko mu go zajechać. Widziałem dziś taki w castoramie za 350zł. Chyba się skusze.

Chodzi o gniazdo na odkurzaczu do podłączenia elektronarzędzia które załączało by prace odkurzacza ? Jeśli tak to jaki odkurzacz w tej cenie ma takowe ?
Dokladnie tak. Jasne, ze mozna za kazdym razem wlaczyc i wylaczyc osobno ale dla mnie takie gniazdo to super ulatwienie.
Niedawno byly w lidlu odkurzacze z gniazdem i roznica ceny nie byla duza. Ja wolalbym doplacic do takiego z gniazdem.

Dokladnie tak. Jasne, ze mozna za kazdym razem wlaczyc i wylaczyc osobno ale dla mnie takie gniazdo to super ulatwienie.
Dlatego ja będę musiał dokupić do WD 3.200 przedłużacz master/slave... (ciekawe czy będzie dawał "łagodny rozruch"...) albo sklecić jakiś "włącznik zależny"

Ostatnia edycja:
Warto tez pomyslec o dostepnosci i cenie workow. Ja do swojego karchera kupuje tanie worki o wiekszej pojemnosci niz oryginal po kilka zl za sztuke. Warto czesto zmieniac worki i sila ssania sporo slabnie przy zapchanym worku, szczegolnie jak jest tam duzo wiorow i pylu. Generalnie nie wyobrazam sobie warsztatu i jakiejkolwiek pracy bez odkurzacza.

Fajne, widzę na oryginalnym separatorze.
Kupę kasy taki lejek kosztuje.
Ja też robię sobie cyklon. Z pachołka drogowego ;-)

Chcę zmontować układ naścienny, tzn. zamocowany do ściany a rozprowadzić po garażu tylko system mocowań i dociągać odpowiedni wąż.
Turbinę też robię sam.
Przy silniku 250 w daje wystarczający ciąg.

Dodam tylko jeszcze, bo zgłębiałem trochę temat zanim się za to zabrałem, wąż odciągowy jeśli ma pręt w środku powinien być uziemiony, i silnik nie może być w torze pyłu, pojawił się jakiś link w tym wątku do takiego wentylatora.
Istnieje w takim wypadku niebezpieczeństwo zapalenia pyłów. Ponadto łopatki turbiny nie mogą byc zbyt gęste żeby nie zatrzymywać większych trocin.

Ostatnia edycja:
Powrót