Ja korzystałem kiedyś z separatora do odkurzacza na budowie. Cena 50-100 zł, dzięki temu mamy większy pojemnik no i nie niszczymy odkurzacza, tylko korzystamy z jego ciągu. Korzystałem z dwóch, ten taki jak na zdjęciu kosztował ok. 80-100 zł w castoramie ale to było kilka lat temu. U kolegi w pracy był tańszy za ok 50 zł, dawał radę ale popękały rurki łączeniowe. Taka tańsza alternatywa no ale nadal siłe ssania stymuluję źródło czyli odkurzacz. Pewnie dla Pawła to nie wystarczy ale jeśli ktoś korzysta z domowego odkurzacza to dzięki temu go nie zakatuje pyłem.
http://www.doman.com.pl/sites/defau...full/separator-odkurzacz-centralny-maly-2.jpg
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 12:34 ---------- Poprzedni post o 12:33 ----------
Jeśli ktoś nie miał z tym doświadczenia, w środku jest filtr dzięki czemu odpady nie dostają się do worka. Zasada działania bardzo prosta, raz na jakiś czas trzeba wyczyścić filtr.
---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post o 12:34 ----------
Jeszcze jedna uwaga, często reklamowane do czyszczenia kominka - z doświadczenia powiem że również świetnie się to sprawdza. Niektóre są już z wbudowanym odkurzaczem, ja korzystałem wyłącznie z samego separatora a odkurzacz osobno. Na siłę można coś takiego sobie zrobić bo nie oszukujmy się - jest to wiadro z filtrem dwoma dziurami oraz dwoma rurami. Kwestia czy ktoś ma ew. materiały pod ręką. Filtr można dokupić. Ważne jest spasowanie otworów na rury te w seryjnych też nie zawsze pasują do każdego typu odkurzacza.