• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Open baffle

W sensie, że mniej mocy może przyjąć . U nas w firmie tak się określa wadę głośnika, że nie trzyma mocy - głośnik który nie jest w stanie poprawnie zagrać przy mocy znamionowanej, po przekroczeniu pewnego napięcia zaczyna być słyszalny defekt akustyczny.
Wytrzymałość mechaniczna - nie wiem, wiem że głośnik potrafi nieźle i długo trzaskać cewką a wiele mu to nie zrobi - ale mechanicznie się kończą jego możliwości :)

Ostatnia edycja:
Moc znamionową głośnika bada się bez obudowy. Wykonuje sie sweep testy na specjalnych testerach jak głośnik trzaska cewka w swoim użytecznym pasmie, przy mocy znamionowej (czasami trochę niższej),to nie powinien trafić do klienta:) innym testem jest tzw. Proba życia - głośnik chodzi przez 100 godzin na mocy znamionowej

Ostatnia edycja:
Chyba napewno nie jestes pewny jak to sie robi, mimo ze pracujesz gdzies tam, gdzie to sie niby robi?

Prosty przyklad ze swiezego tematu http://www.youtube.com/watch?v=6KEhgRTr69E

Do pomiaru mocy glosnika stosuje sie rozne normy pomiarowe, w zaleznosci od typu glosnika. O takich normach mozna sobie poczytac w sieci.

Pracuję w laboratorium gdzieś gdzie produkuje się ok miliona głośników miesięcznie :P A skoro tu ludzie wszystko najlepiej wiedzą to ja nie muszę niczego tłumaczyć :)
jak przy 1Khz sprawdzić czy głośnik wytrzymuje częstotliwośc gdzie są największe wychylenia membrany, no włąśnie przy jakiej częstotliwości są największe wychylenia...?

---------- Post dodany o 23:23 ---------- Poprzedni post o 23:12 ----------

przy 1kHz to można sprawdzić np. SPL głośnika, co też nie jest miarodajną metodą jeżeli chodzi o avarage level.

Nie na temat...
a to martwi sie tam ktos o takie rzeczy?
Bo ja jeszcze nie słyszałem dobrze grającego fabrycznego auta.....

Będzie... będzie się zabawa... będzie się działo...
gcamnbmke1y3qceae3su_1381933750.jpg

yznkubzrphhvi4ud1vkn_1381933748.jpg

To to wiem, ale pytam o małą obudowę około 20 litrów a nawet poniżej, coś w stylu Zu Druid Credenza. Nie sprecyzowałem o co mi chodzi ;)

A jak myślisz? Skoro producent optymalnie proponuje 50L, to skrzynka ponad 2x mniejsza ma prawo bytu? Moim zdaniem nie. Oczywiście zakładając jeden głośnik i obudowę OZ.

---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post o 11:45 ----------

Tak mniej więcej ma wyglądać układ głośników na desce 180cm x 60 cm
5rs4w9uud2ffma2lre61_1382006495.jpg

Powrót