• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Opinie o firmie Wilk-Audio-Projekt - modyfikacja altusów 300

Rozmowa zeszła mocno na dwa wątki, user szukający info o WAP umrze czytając.
Robię split.

Rozmowy o akustyce, pomiarach itd przerzuciłem do: https://diyaudio.pl/forum/na-luzie/...ry-altusy-300-książka-i-inne-dzieje-pogaduchy

Część postów może się zdublować w obu tematach w celu podtrzymania logiki dyskusji.
Z kolei część wypowiedzi będzie nieco dziwna, nie chce za bardzo edytować Waszych wpisów tak więc ich nie ruszam.

Please, w temacie o WAP trzymajmy się sedna tematu.

Buziaki.

Erich Fromm - "Ucieczka od wolności" XD

EE, przesadzasz. Uroda forów - ze skrajności w skrajność, nic pomiędzy...
Łgarstwo było piętnowane w naszej kulturze od zawsze i do tego wiosłuję.
Problem jest inny.
Będąc specjalista w swojej dziedzinie i próbując wetknąć palce w rzeczy do których wykształcenia nie mam stwierdzam że nie jestem wstanie zweryfikować słów każdego i wszystkich. Obszar wiedzy współczesnego świata jest tak duży, że nie będąc specjalistą w danej dziedzinie nie jesteś wstanie określić czy ktoś wciska ci dobry produkt/usługę, czy bubla opowiadając bajeczki.
Stąd potrzeba normalizacji i certyfikacji przez jednostki specjalistyczne. I w takim sensie ograniczenia wolności...

Oczywiście ktoś zaraz powie że te wszystkie certyfikaty o kąt d.. potłuc bo to, bo tamto. A kto będzie sprawdzał sprawdzających itp. Ale każda działalność związana jest z patologiami i nie należy wyrzucać całości idei ze względu na patologiczne wyjątki.

Muszę to Wam pokazać.

Wilk Audio Projekt, ale tym razem nie mam zamiaru się nabijać z Wilka, tylko z klienta...
Wyobraźcie sobie, że koleś władował ze 20 tysięcy w przetworniki i z 2k na zwrotnice i zupełnie na pałę wsadził to wszystko do obudowy po starych Yamahach.

Ostatnia edycja:
Dodam coś od siebie...
Miałem i mam sentyment do Altus'ów.
Nie mam sprzętu pomiarowego i zdolności wykonywania pomiarów w celu budowy zwrotnic.
Próbowałem hobbystycznie i z ciekawości modyfikować Altusy 110 z 1985 roku. Pisze o tym dlatego, że pierwsze obudowy były inne niż te późniejsze (grubsze i z lepszym fornirem).
Zaczęło się od odrestaurowania, uszczelnienia i wzmocnienia obudów. Później zacząłem myśleć jak zmienić brzmienie.
Zmieniłem więc GDWT na GDWK 10/80/26, GDN na wersję 25/80.
Początkowo była to przebudowa w oparciu o filmy YT WAP, nawet się skontaktowałem i otrzymałem bezpłatne wsparcie co do zwrotnicy i strojenia.
Zastosowałem wskazany projekt zwrotnicy i strojenie jednak nie na proponowanej wysokiej półce kondensatorów (dałem po prostu crosscap'y Jantzena).
Efekt (wrażenia odsłuchowe)? było dużo lepiej i nie powiem zaimponowała mi zmiana ze skrzeczącej góry i pudełkowatego basu na bardziej wyrównane pasmo i lepszą kontrolę basu.

Kolejną ciekawością i chęcią modyfikacji było sprawdzenie modyfikowanych GDN 25/80 oferowanych przez jednego z byłych pracowników fabryki z Wrześni. Modyfikacja polegała na wstawieniu innej cewki, zawieszenia górnego i wentylowaniu magnesu (nie pamiętam dokładnie czy wszystko dobrze ująłem).
Co ciekawe zalecaną zwrotnicą w tym przypadku była lekko zmodyfikowana zwrotnica od MILDTON 110.
Efekt? Jeszcze lepsza kontrola basu, a reszta pasma prawie bez zmian.

Dlaczego o tym piszę? Ponieważ wszelkie modyfikacje wynikały z mojej czystej ciekawości i chęci sprawdzenia osobiście czy te wszystkie modyfikacje, które mają tyle samo zwolenników co przeciwników są tego warte.

Następnie wykonałem projekt z forum:

STX 2x W.18.200.8.MCX_v2 + T.10.150.8.MSX By Pawel S.

Rozjechał on totalnie wszelkie wersje modyfikowanych altus'ów 110 i zajął ich miejsce.

Kończąc mój wywód. Moje wnioski są takie, że wszystko ma swój zdrowy rozsądek. Dochodzimy do punktu w którym słabym ogniwem nie jest zwrotnica, lecz głośniki i to co można z nich wydobyć. Jeśli ktoś posiada taki zestaw to zmiany wpłyną pozytywnie na brzmienie i nie trzeba wstawiać tam komponentów od Mercedesa. Jeśli ktoś chce kupić specjalnie np. Altus 300 aby je modyfikować to moim zdaniem jest to przerost formy nad treścią. Wstawiając tak drogie komponenty zwrotnicy dochodzimy do kosztów w przypadku których lepiej szukać innych kolumn, ponieważ zaoferują one więcej w odsłuchu.

Ostatnia edycja:
Powrót