• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Płytki pod lm4780

hmm.. ale będzie problem z tą żarówką, bo w chwili obecnej nie mam jeszcze trafa. Korzystam tymczasowo z dwóch zasilaczy do laptopa (identyczne) połączonych szeregowo ;) gdzie w takim razie wpiąć tą żarówkę?

hmm.. ale będzie problem z tą żarówką, bo w chwili obecnej nie mam jeszcze trafa. Korzystam tymczasowo z dwóch zasilaczy do laptopa (identyczne) połączonych szeregowo ;) gdzie w takim razie wpiąć tą żarówkę?
zrób sobie taki przedłużacz w którym jedną żyłę przetniesz i połączysz żarówką szeregowo, na końcu przedłużacza dasz jakąś złodziejke żeby dwa zasilacze na raz do tego podłączyć i po sprawie, przyda sie taki przedłużacz na przyszłość do innych testów - w razie zwarcia zaświeci sie żarówka zamiast testowanego sprzętu ;)

wszystko podłączyłem chyba tak jak trzeba, ale nie mam sygnału na wyjściu. Jak podam zasilanie to żarówka raz błyśnie na chwilę a potem gaśnie.
Na wyjściu 0-14mV stałego.

Ostatnia edycja:
jak to podłączyłeś? wpiąłeś testowy głośnik i podałeś sygnał? plus sygnału masz podać na pin ten najbliższy scalaka a mase na ten najdalszy, głośnik wpinasz pod dwa skrajne tak jak na rysunku, rezystor musi mieć 47k, jak nie masz dokładnie takiego to złóż z kilku. Z ciekawości dolutowałem te 2 rezystory i mi działa, nie wzbudza się tylko przydałoby się opóźnione załączanie.

---------- Post dodany o 21:24 ---------- Poprzedni post o 21:19 ----------

Jak podam zasilanie to żarówka raz błyśnie na chwilę a potem gaśnie.
tak ma być

nie miałem reza 47k to dałem potek 47k :)

Nie wiem dlaczego, ale wysiadł mi jeden zasilacz. Jak połącze je szeregowo to jeden nie daje napięcia, a drugi tak. Jak pracują osobno to napięcie jest poprawne na obu. Ech.. kombinacje, zaraz odpalę układ na trafku symetrycznym.

podłącz odwrotnie wtyczkę od jednego z nich do prądu i spróbuj jeszcze raz, pokombinuj jeszcze żeby inaczej je podłączyć szeregowo tzn na drugi możliwy sposób.

---------- Post dodany o 22:01 ---------- Poprzedni post o 21:48 ----------

a zasilacze sprawdzasz podłączone do płytki czy odłączone? jeśli podłączone to może gdzieś zwarcie zrobileś i jakieś zabezpieczenie przetwornicy się włącza. Obyś kostki jeszcze nie miał upalonej ;)

zasilacze sprawdzam odłączone.

podłączyłem trafo pod mój prowizoryczny mostek ;), puściłem napięcie na kondensatory i mam teatr świateł :D nie wiem co jest nie tak

po podłączeniu do wzmacniacza świeci? a jak niepodłaczysz tez?

---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post o 22:13 ----------

proponuje zebys odezwal sie na gg, bedzie szybciej

wszystkim wysyłam poleconym priorytetem. Jeśli okaże się ze cena wysyłki będzie za wysoka to wyślę poleconym zwykłym.

zestaw odebrany
teraz musze znalezc krasnoludka, ktory to posklada ;)

Było to praktycznie moje pierwsze złożenie układu semi-SMD i nie miałem żadnego z tym problemu, wzmacniacz jak na tak prostą konstrukcje bardzo ładnie gra i polecam go do małych projektów bo po prostu jest bardzo mały jak na taką moc :)

Mam już wszystko popakowane i tym co mogłem to dzisiaj wysłałem, nie mam adresów do:

RpLand
scythe1123
dzwiedziu
bartekk
modrzew
krzychu73
PoGo19
nitro8

możliwe że mi wysyłaliście ale niestety po czyszczeniu skrzynki ich już nie mam.
Niektóre wysłane dzisiaj listy poszły zwykłym poleconym bo przekraczały granicę 5zł a zapomnialem sprawdzić kto zapłacił na styk a kto z nadmiarem. pzdr

Ostatnia edycja:
Powrót