• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Płytki pod lm4780

cezar504 czy ty mozesz wyjasnic co maja oznaczac te wszystkie buzki na koncu twoich wypowiedzi albo przestac ich uzywac w takiej ilosci?!

Można mostkować te LM na płytce jaromass`a ? Pytam bo z tego co pamiętam to były chyba jakieś problemy z tym? Jeśli można; kto mi podpowie jak?

No dobrze, zmostkowałem tak jak pisał jaromas (dwa R, 47k i 100R) poszło od tzw. "kopa", ale coś jest nie tak:

1. Gra dobrze gdy gra cicho, gdy chcę dać głośniej, to amplituda głośnika jest ograniczona, tak jak by brakowało mu prądy żeby się wychylać mocniej, i w efekcie czego jest stuk, pomyślałem że może mostek za mały, ale sprawdziłem i ma on chociaż te 4A (rs405), a zasilanie to ~30V z trafo 120W. Nie mam pojęcia gdzie mogę szukać problemu :???:

2. Po zmostkowaniu LM, zniknął pogłos, lecz nie całkiem, dalej można go jeszcze lekko usłyszeć.

3. Kostka strasznie się grzeje ale jak nic nie robi, nie gra (parzy w palucha), natomiast wystarczy puścić 4min. muzykę, po czym staje się letnia. (nie rozumiem, to chyba powinno być na odwrót :???:)

Powrót