• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panasonic WM-61A

• Autor wątku Autor wątku Q
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Q

Reakcji
1
Jeśli ktoś z Was buduje system pomiarowy i szuka wkładek mikrofonowych Panasonic WM-61A to TUTAJ kosztuje ona tylko 18,00 zł/szt., czyli mniej niż na allegro.

A jeśli chodzi o ich gotowe zestawy części do budowy JIG'a i przedwzmacniacza mikrofonowego? (sory, że w tym temacie ale nie ma co nowego zakładać ;) ) czy to, że zestaw do JIG'a jest ekonomiczny(tak tam pisze) to znaczy, że z gorszych podzespołów?(bo przecież "serce" układu czyli rezystor bezindukcyjny 8 ohm kosztuje 18 zł więc chyba jest jakiś lepszy...) Chcę zamówić u nich wszytko, wygodniej tak i za przesyłkę raz zapłacę... Szkoda tylko, że do przedwzmacniacza nie ma płytki....

Po pierwsze: ekonomiczny dlatego, że w zestawie są dobrane możliwie najtańsze akcesoria (poza elektroniką) przy zachowaniu odpowiedniej jakości. Ręcznie można tam skompletować zestaw np. z inną obudową czy też droższymi zaciskami bananowymi. Rezystory są najwyższej jakości: bezindukcyjny 1% rezystor Caddock'a 30W oraz metalizowane 1% rezystory 0,6W Firstronics.
Po drugie: płytka do preampa pojawi się w zestawie za jakieś 2-3 tygodnie - obecnie jest w fazie opracowania - projekt ma zapewnić maksymalnie uproszczony montaż.
Dodatkowo w niedalekiej przyszłości prawdopodobnie pojawi się w ofercie płytka PCB do JIGa umożliwiająca montaż bez użycia nawet jednego przewodu, jednak w tym przypadku nie jest to na pewno kwestia najbliższego miesiąca.

Quester napisał:
Po drugie: płytka do preampa pojawi się w zestawie za jakieś 2-3 tygodnie - obecnie jest w fazie opracowania - projekt ma zapewnić maksymalnie uproszczony montaż.
no i super. o tym samym wlasnie myslalem ;) chyba wezme 2 plytki...
Quester napisał:
Dodatkowo w niedalekiej przyszłości prawdopodobnie pojawi się w ofercie płytka PCB do JIGa umożliwiająca montaż bez użycia nawet jednego przewodu, jednak w tym przypadku nie jest to na pewno kwestia najbliższego miesiąca.
o tym samym myslelismy z UKA ale jakos ochoty do realizacji nam zabraklo...
Quester, a moze 2w1?

Z niecierpliwością czekam na tą płytkę do pre, bo nigdzie nie mogłem jej znaleźć. A czy będzie możliwość kupienia złożonych zestawów?

A czy będzie za jakiś czas możliwość zakupienia takiego kompletnego zestawu pomiarowego, już złożonego dla tych którzy boją sie elektroniki?

Dla tych, którzy boją się elektroniki jest w opracowaniu system pomiarowy z jednym urządzeniu (JIG + przedwzmacniacz + wzmacniacz) zasilanym z akumulatora żelowego, który będzie integralną częścią urządzenia (podobnie jak wbudowana ładowarka akumulatora). Obecnie trwają testy wzmacniaczy oraz rozważany jest uproszczony model sterowania całym urządzeniem eliminujący konieczność korzystania z wielu przełączników i pamiętania (lub nie) ich położeń dla określonego nastawu. Sprawa na pewno jeszcze chwilę potrwa, ponieważ trzeba walczyć o przystępną cenę gotowego produktu.

Oo, to ja widzę, że trzeba poczekac, bo miałem właśnie kupowac jiga, ale właśnie nie podobało mi się to łączenie elementów na pająka, czy pajęczyne, czy jak to tam można ując :mrgreen:

Pawel S. napisał:
no to na wstepie wywal ten drogi rezystor bezindukcyjny - przeciez praktycznie on tam jest niepotrzebny
Nie do końca się zgodzę z tym twierdzeniem. Obniżanie ceny produktu kosztem jego jakości ? Fakt... niektórzy się do tego uciekają by zbić koszty i tworzyć pseudo okazje... przykładu nie trzeba szukać daleko ;) IMHO nie tędy droga.

jakos nie moge sobie tego wyobrazic.....
Przykro mi ;) Bądź cierpliwy, a niedobór wyobraźni uzupełni rzeczywistość.

Powrót