damiani, choroba audiofila to ostatnia rzecz jaką bym sobie przypisał
Nie ulega wątpliwości, że konstrukcjach elektroakustycznych sumą drobnych błędów jest błąd gruby. Inaczej mówiąc każdy drobiazg, najmniejsze uchybienie, degraduje brzmienie. Im owych uchybień jest więcej, tym wyraźniej je dostrzegamy (słyszymy). Według mnie uderzająca analogia występuje w przypadku JIGa. Szczególnie istotne są w nim najwyższej jakości elementy (nawet nadmiarowe) właśnie po to by eliminować najmniejsze potencjalne źródła błędów. W końcu jest to sprzęt służący do KALIBRACJI, a zatem (w mojej skromnej opinii) powinien być WZORCOWY. Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania i bagatelizowania dowolnie niewygodnych faktów, ale nie jestem przekonany czy jest to dobry powód by za wypowiedzianą przeze mnie, moją własną opinię w tej materii, urągać mi zarzucając mi "chorobę audiofila". Najwyższa półka konstrukcji elektroakustycznych opiera się na eliminacji najmniejszych źródeł błędów, bo te duże zostały już wyeliminowane na poziomie średniej półki. Ciekawe jest to, że wiele osób nie obniża jakości swoich konstrukcji z równą lekkością z jaką degraduje jakość swojego systemu pomiarowego. Prawda jest taka, że w JIGu można zastosować dowolnie niskiej jakości elementy i też będzie działał, a jego użytkownik ma prawo wierzyć w wiarygodność wyniku podanego przez byle jak skalibrowany system pomiarowy...
Sound Wave napisał:
Żeby stwierdzić czy SW prawidłowo dokonał kalibracji wystarczy orientacyjna znajomość wartości tego rezystora.
Nie przemawia do mnie to stwierdzenie - przy rozrzucie parametru rezystancji na poziomie 5% różnica między rzeczywistą wartością, a zmierzoną może sięgnąć prawie pół ohma (dla porównania 1% to niespełna 0,1 ohma) - gdyby mój system taką różnicę wykazał w procesie kalibracji zacząłbym się martwić. Czy według Was różnica na poziomie 0,4 ohma w pomiarze impedancji jest pomijalnie mała ? Według mnie jest to ogromny błąd pomiarowy (no chyba, że faktycznie dopadła mnie choroba "znana jako audiofillia"

). Po to SW mierzy ten rezystor i podaje jego wartość by użytkownik mógł zweryfikować poprawność tego pomiaru.
Sound Wave napisał:
prawda jest taka że jiga robi się raz na x lat więc 20zł w tą czy w tą niema większego znaczenia.
Tu się zgodzę - przecież nie rozmawiamy o kwotach na poziomie połowy miesięcznego uposażenia.
Podkreślam: każdy ma prawo do własnej opinii i nie obrzucajmy się "błotem" dlatego, że ktoś ma inne zdanie bo takie postępowanie jest conajmniej dziecinne. Moje uargumentowane zdanie jest spisane w powyższych postach. Czy ktoś podziela moją opinię czy nie to już jego sprawa