• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panel do subwoofera z Allegro.

Też myślałem o wymianie tamtych tranow na jakieś mocniejsze ale niestety nie wiem jakie jeszcze.Irku mógł byś napisać co tam jest do poprawy ?

Q15,16 to stabilizatory dla preampa i tak sa policzone ze sie tak grzeja co im nie zaszkodzi.
R3 jest zle policzony bo wytraca sie z niego 1W mocy a rezystor ma tylko 0,1W!! Dlatego we wszystkich panelach jest on spalony. Proponuje wstawic 47k 0,25W.

Radze tez poprawnie przykrecic tranzystory mocy do radiatora bo sa tylko pobrudzone pasta silikonowa.

No i niedlugo zauwazycie wzrost rachunku za pard bo ten wzmacniacz pobiera 25W z trybie stby :).

witam!
Panowie ,czy u was w tym panelu grzeją się trafa,bo u mnie wystarczy trochę głośniej podkręcić i trafo robi się gorące?
Trafo, było przezwajane dostało nowe uzwojenie wtórne.
Może ,wymiana kondensatorów filtrujących na nowe by coś dało?
Te które są wyglądają podejrzanie ,trochę jakby były wybrzuszone,a nie mam ich czym pomierzyć.

Te trafa są po prostu do dupy, zrobione pewnie z badziewnych chińskich blach. Kiedyś miałem do czynienia z małym trafem z głośnikow pc 200W pmpo, około 12W mialo i w samym trybie standby można było na nim jaja smażyć...

Trafa w tym panelach niestety mocno sie grzeja dlatego bardzo czesto sie pala. Robilem testy na 4omach i trafo mialo znoscia temperature ale puszka byla otwarta, po zamknieciu na pewno trafo ma duzo gozej.

toshiby wytrzymaja tylko trafo pojdzie z dymem i radiator za maly wiec zalaczy sie zabezpieczenie termiczne, pod warunkiem ze dobrze przykrecisz toshiby bo firmowo sa kiepsko zamocowane.

Zreszta z tego watku jasno wynika ze na 4omach trafa sie pala wiec pomysl na 2om..

Jeszcze jedno pytanie mam odnośnie tego panela.
Ma on wbudowany crossover którym odcinam "dopływ" niskich częstotliwości dla głośnika w subie. A czy przy połączeniu przez wejście wysokopoziomowe "oddaje" on na kolumny cale pasmo czy odcięte na te np 120hz i te dolne przypada tylko na tego suba :?:

[ Dodano: 2010-03-29, 16:14 ]
Panowie, ponawiam moje pytanie. I liczę ze znajdzie się odpowiedz na nie :roll:

jesli podlaczysz przez wejscie/wyjscie hi-in to kolumny zostana podlaczone przez szeregowy kondensator o wartosci 150uF co jest prostym filtrm gornoprzepustowym odcinajacym basy. Mozesz podlaczyc sygnal z kolumn tylko pod wejscie hi-in wtedy kolumny beda pracowac na pelnym pasmie.

Tam jest jeszcze wyjscie niskopoziomowe na ktorym prawdopodobnie pojawia sie sygnal wejsciowy z usunietymi niskimi tonami. Musialbym to sprawdzic a jest to bez znaczenia bo nikt tak nie podlacza.

Niech mi ktoś poradzi mam pokój 25m czy jest sens w zrobieniu 2 subów na tym panelu czy raczej mija to się z celem.
Jaki głośnik jest najlepszy pod ten panel ?
Chciałbym żeby suby były małe ale mogły pokazać pazurki w filmach.

Podłączyłem ten panel pod stx 32-150-8 w obudowie bass reflex. Gra nieźle ale za mało mocy jak na 25m2 w 14m2 gra ze w ziemie wgniata. Dlatego myślałem ze jak zrobię 2 mniejsze suby np. na 25' to lepiej to będzie brzmiało w tym dużym pokoju.

Ps. A zamiast R3 mogę wstawić 2 x 100k 0,125W równolegle?

Zmiter napisał:
to takie produkuja? ;-) zastanow sie czy nie taniej by bylo kupic jeden porzadny glosnik i jeden porzadny panel, bo rozumiem ze chcesz oszczedzic na tych allegrowych, jak to mowi staropolskie przyslowie - biedny jest za biedny zeby oszczedzac, moim zdaniem lepiej kupic jedno ale porzadne

u mnie w panelu na miejscu R3 jest wlutowane 100k 0,1W a nie jak pisaliście 12k?
W takim razie na jaki mam go zamienić?
Proszę o pilną odpowiedź bo już wlutowałem 47k 0.25w i korci mnie żeby odpalić :)

To zostaw te 100K. Około 12K miałem ja - zmierzone jak ten rezystor był już podjarany więc mógł zmienić rezystancję. Ja mam teraz 47K i jest ok.

u mnie też jest pod węglony płytka cała czarna.
Przetestuje jak śmiga na tym 47k

[ Dodano: 2010-05-07, 19:55 ]
Wydaje mi się że stabilizatory Q16,16 bardziej się grzeją jak R3=47k jak było 100k były mniej gorące.
Czy ten rezystor ma wpływ na moc wzmacniacza?

[ Dodano: 2010-05-10, 18:22 ]
Skoro nikt mi nie odpisał ;(
Przedstawię wynik moich pomiarów
A więc:
R3=47k Q15,16=46* R3=33*
R3=100k Q15,16=43* R3=29*

różnicy w graniu nie zauważyłem.

Powrót