• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panel do subwoofera z Allegro.

o szkur.... dzięki, ze mi powiedziałeś, C 20 jest przepalony w pół, połowę wogule nie ma ...
ale nie mogę znaleść C21
dobrze, że z nudów go rozebrałem ...

[ Dodano: 2010-01-25, 17:39 ]
znalazłem C21 - nie mogłem bo był tak spalony, aż go nie było widać i jest aż kondensator przypalony ... ;/
nie dziwię się teraz, że się tak grzał...
no to jednak trzeba było go rozebrać, albo chociaż sprawdzić czy niczego nie brakuje :lol: :lol: :lol:

Nie miałem co robić, i rozebrałem swój taki pane, od razu jak go rozkręciłem czułem taki dziwny zapach(jak jakieś stare płytki z telwzizorów czy coś...)
przegrzana płytka drukowana z papieru.

takero, a Ty sprawdzałęś swoje cacuszka juz ? :lol: :lol: :wink:

takero napisał:
przegrzana płytka drukowana z papieru.
ale nic się nie dzieje ?;p

[ Dodano: 2010-01-25, 18:17 ]
tranzystory C2235 oraz A965 - nie wiem czy nie są popalone, bo płytka koło nich jest ciemna i podjarama...

Karol22m napisał:
takero, a Ty sprawdzałęś swoje cacuszka juz ? :lol: :lol: :wink:
moje już od wczoraj u Irka leżą, tak więc niech Cię głowa nie boli ;]

Karol22m napisał:
ale nic się nie dzieje ?;p
tak po prostu pachnie ;]

Karol22m napisał:
tranzystory C2235 oraz A965 - nie wiem czy nie są popalone, bo płytka koło nich jest ciemna i podjarama...
sprawdź je.

U mnie trzeci panel też chodzi :mrgreen: Tylko trafo padło... Ktoś na forum pisał że R3 ma mieć 12K skąd ta wiadomość? W necie znalazłem że ma być 22K i ok 1W a w ,,sprawnym panelu ktoś od dołu PCB wlutował 100K i teraz jestem głupi:) Ciekaw jestem najbardziej od czego jest ten rezystor, przydał by się schemat :mrgreen:

nie wiem, nic z tych węgielków nie wyczytałem :wink: Może ktoś inny miał je w jednym kawałku?

[ Dodano: 2010-01-25, 20:04 ]
Mniemam że może to być coś koło 100nF

Kondensatory powinny być 100nF najlepiej dać na większe napięcie. Co do rezystora R3, który był oryginalnie o mocy 0,125W słabo były widoczne paski, a po zmierzeniu pokazywało trochę ponad 11K (oczywiście mógł zmienić rezystancję). Ja zamontowałem 10K+2K2, aby zwiększyć moc. Rezystancje musiałby zmierzyć ktoś z nie podjaranym R3 lub odczytać z kolorków.

Może być ciężko bo ja w wszystkich 3 miałem zjarany, w jednym zostały tylko nogi po nim :wink:

te tranzystory Q16 i Q15 strasznie się grzeją, jak gra na minimum(ledwo słychać głośnik).
Widać na płytce pod tranzystorami jak by były spalone (czarna płytka) i zmierzyłem je tylko patrząc czy nie mają przebicia i wyszło, że nie mają...

Co z nimi zrobić ??

[ Dodano: 2010-01-26, 21:23 ]
Ceramiki C20 i C21 wymieniłem... i wymieniłem też R3

dsc01216d.jpg
u mnie c21 wyparowal,c20 stracil noge..jest szansa ze Irek uratuje sytuacje?

te ceramiki, które ja miałem, to podobnie wyglądaly, tylko bardziej kondensatory przypaliły...
Jak na te "nowe" wymieniłem, to się nie grzeją i jest ok...

[ Dodano: 2010-01-26, 23:41 ]
a co z tymi tranzystorami Q16 i Q15 ???

Powrót